Свет

Европске вредности молдавске председнице: Одбија да именује члана владе јер превише воли Русију

Гагузија, аутономна регија на југу Молдавије изабрала је Гутул, чланицу опозиционе странке Шор, за гувернерку прошлог маја
Европске вредности молдавске председнице: Одбија да именује члана владе јер превише воли Русију© Tanjug/AP Photo/Vadim Ghirda

Председница Молдавије Маја Санду одбила је да потпише указ о именовању шефице аутономне области Гагаузије Јевгенију Гутул за члана владе, како то налаже закон.

Информацију је објавио сајт Гагузијаинфо позивајући се на изјаву Сандуове на конференцији за новинаре у Кишињеву.

Гагузија, аутономна регија на југу Молдавије изабрала је Гутул, чланицу опозиционе странке Шор, за гувернерку прошлог маја. Уставни суд Молдавије је потом наредио распуштање странке.

"Особа која ради за криминалну групу, а не за грађане Молдавије и становнике аутономије, која даје изјаве против своје земље, нема шта да тражи у влади Молдавије", рекла је Санду позивајући се на оцену коју је суд дао поводом изјава Гутулове.

Коментаришући недавну посету Гутулове Русији, молдавска председница је рекла да је Москва јасно ставила до знања да се ослања на криминалне групе да дестабилизује ситуацију у Молдавији.

Гутул је у фебруару отпутовала у Русију да замоли председника Владимира Путина да подржи регион који је суочен са незаконитим акцијама власти Молдавије.

Ова шефица Гагузије све више је у сукобу са проевропски настројеном председницом државе. Одбијање да испоштује уставно правило о укључивању Гутулове у владу настало је због наводних неправилности на изборима.

Молдавија, која има 2,6 милиона становника налази се између Украјине и Румуније, а заузела је изразито прозападни курс откако је Сандуова дошла на власт 2020.

Сада планира да се кандидује за други мандат на председничким изборима ове јесени, обећавајући да ће задржати прозападни курс своје владе и да ће земљу учинити пуноправном чланицом ЕУ до 2030. Тврди да режим у Москви настоји а контролише своју државу мешањем у изборе, чак и покушајем државног удара.

Русија је негирала наводе о мешању у унутрашње послове и оптужила Санду да изазива антируско расположење.

image
VV inauguration
banner