Свет

"Не упадајте у Нетанјахуову замку": Иран поручио САД да се не мешају у могући сукоб са Израелом

САД су заузврат затражиле од Техерана да у одмазди не гађа америчке објекте, саопштио је помоћник иранског председника Мохамед Џамшиди
"Не упадајте у Нетанјахуову замку": Иран поручио САД да се не мешају у могући сукоб са Израелом© Tanjug/AP Photo/Vahid Salemi

Техеран је упозорио Вашингтон да се не меша у потенцијални окршај Ирана и Израела, док је Вашингтон упозорио Техеран да не гађа америчке објекте, изјавио је помоћник иранског председника Мохамед Џамшиди.

"У писаној поруци, Исламска Република Иран упозорава америчко руководство да не буде увучено у замку (израелског премијера Бенјамина) Нетанјахуа за (САД): Клоните се како не бисте били повређени", написао је Џамшиди на Иксу.

Он је додао да су САД, "као одговор, тражиле од Ирана да не гађа америчке објекте".

Џамшидијева објава представља први доказ да Вашингтон и Техеран одржавају обостране канале комуникације од удара на амбасаду.

Међутим, анонимни амерички званичник рекао је за "Аксиос" у уторак да су САД "директно" обавестиле Иран да "нису умешане у напад и да нису за њега знале унапред".

Иран је оптужио Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) за ваздушни напад на ирански конзулат у Дамаску, у којем је убијено седам официра елитног Корпуса исламске револуционарне гарде (ИРГЦ), укључујући два генерала.

Док ИДФ није ни потврдио, ни демантовао своју одговорност, министар одбране Јоав Галант имплицирао је да је Тел Авив одговоран када је у среду рекао да Израел "удара на непријатеље широм Блиског Истока".

Ирански врховни вођа, ајатолах Али Хамнеј обећао је да ће Иран узвратити, наводећи у среду да ће Израел "наравно добити шамар због овог потеза". ИДФ је одговорио тако што је све војнике позвао на дужност и почео да омета сателитске сигнале изнад Тел Авива.

Амерички званичници се нису изјаснили о томе да ли би ирански напад на Израел био основа за војну интервенцију. Међутим, Вашингтон је у више наврата упозоравао Иран да се клони текућег рата између Израела и Хамаса, што је Техеран углавном чинио.

Уместо директног учешћа у сукобу, Иран је наставио политику наоружавања и обуке шиитских група у Ираку и Сирији, као и либанског покрета Хезболах, који размењује ватру са америчким и израелским снагама од почетка сукоба у октобру.

Портпарол Савета за националну безбедност Беле куће Џон Кирби рекао је за Си-Ен-Ен да су САД "веома забринуте" због потенцијалног окршаја Израела и Ирана, пре него што је додао да ће САД наставити да пружају војну помоћ јеврејској држави.

image