Свет

Нетанјаху о Ирану: Узвратићемо на све покушаје да нам се нанесе штета

Израелски премијер је поручио да ће Израел знати како да се одбрани
Нетанјаху о Ирану: Узвратићемо на све покушаје да нам се нанесе штетаGetty © Sean Gallup/

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху је изјавио да ће Израел узвратити на све покушаје да се тој земљи науди. 

Он је то поручио у моменту када се Израел припрема за могући одговор Ирана на убиство највишег команданта Исламске револуционарне гарде у Сирији, за шта је Техеран окривио Тел Авив.

"Иран је годинама деловао против нас, директно и преко пуномоћника. Зато Израел делује против Ирана и његових заступника дефанзивно и офанзивно", рекао је Нетанјаху на састанку кабинета за безбедност, након телефонског разговора са америчким председником Џозефом Бајденом, преноси "Тајмс оф Израел".

Нетанјаху је додао да ће Израел знати како да се одбрани и да ће се понашати по једноставном принципу и "наудити онима који му науде или планирају да му нанесу штету".

Могућност да Иран узврати на наводни израелски ваздушни напад на комплекс иранске амбасаде у Дамаску изазвала је забринутост због могућег покретања ширег сукоба, иако су претходно два иранска извора рекла Ројтерсу да ће одговор Техерана бити пажљиво процењен како би се избегла ескалација.

Израелски извор саопштио је за "Канал 12" да ће Израел одговорити у складу са сваким иранским нападом, али је додао да изгледа да ниједна страна не жели ескалацију која би могла да доведе до општег рата, преноси "Тајмс оф Израел".

Иранска револуционарна гарда објавила је да су у понедељак, у нападу на ирански конзулат у Дамаску, за који је Иран окривио Израел, погинули командант Револуционарне гарде у Сирији и Либану Мохамед Реза Захеди и негов заменик, као и пет официра који су били у њиховој пратњи.

Техеран је, такође, обећао освету за овај напад.

image