Свет

Кулеба поручио Блинкену: Ако одустанете од подршке Кијеву, нарушићете америчко вођство широм света

Током телефонског разговора са америчким државним секретаром, шеф украјинске дипломатије је истакао потребу за континуираном подршком САД и њихових савезника Украјини, између осталог и кроз набавку система противваздушне одбране и артиљеријске муниције
Кулеба поручио Блинкену: Ако одустанете од подршке Кијеву, нарушићете америчко вођство широм светаwww.globallookpress.com © Kaniuka Ruslan/Keystone Press Agency

Неуспех у наставку подршке Кијеву ће поткопати лидерство САД у свету и угрозити америчку националну безбедност, изјавио је украјински министар спољних послова Дмитриј Кулеба у телефонском разговору са америчким државним секретаром Ентонијем Блинкеном, преноси украјинско Министарство спољних послова.

Како наводе у Министарству, током телефонског разговора са Блинкеном, Кулеба је истакао потребу за континуираном подршком САД и њихових савезника Украјини, између осталог и кроз набавку система противваздушне одбране и артиљеријске муниције. 

"Дипломате су такође разговарале о даљим начинима да се одобри хитно потребан амерички пакет подршке Кијеву", навело је Министарство на Телеграму.

Шеф ЦИА Вилијам Бернс је раније изјавио да је одбијање САД да пруже додатну војну помоћ изазвано значајним територијалним губицима за Украјину.

Истовремено, он верује да ће нова помоћ, ако буде одобрена од Конгреса, Украјини пружити прилику за офанзивне и "продорне ударе на Крим".

Бела кућа позвала је чланове америчког Конгреса да хитно одобре нацрт закона којим би се Кијеву доделило више од 60 милијарди долара након што је иницијативу одобрио Сенат са демократском већином. 

Заузврат, председник Представничког дома Мајк Џонсон је оценио да је "неће бити могуће натерати да прихвати пројекат помоћи Кијеву".

image