Свет

Медији: Бајден би требало да присуствује мировној конференцији у Швајцарској

Нема алтернативе за учешће Русије у мирном решавању сукоба у Украјини и одржавање мировне конференције без Русије је немогуће, рекао је швајцарски шеф дипломатије
Медији: Бајден би требало да присуствује мировној конференцији у Швајцарској© Tnjug/AP Photo/Evan Vucci

Амерички председник Џозеф Бајден требало би у Шварцаској да учествује на мировној конференцији о Украјини, преноси "Ноје цирхер цајтунг" (НЦЦ), позивајући се на неколико неименованих извора.

Швајцарски дневни лист наглашава да се званичне потврде у оваквим случајевима обично дају непосредно пре догађаја, поготово што Швајцарска и Украјина још нису послале позиве званичницима који би требало да учествују на конференцији.

"Председник Бајден није потврдио учешће у америчкој делегацији", рекла је портпаролка америчке амбасаде у Берну.

Према писању швајцарског листа, шансе да Бајден дође су повећане, будући да је непосредно пре планиране конференције предвиђено да учествује на самиту држава Г7 у Италији.

Швајцарска председница Виола Амхерд је раније навела да је украјински председник Владимир Зеленски затражио да се организује мировни самит о Украјини.

Шеф кабинета Зеленског Андриј Јермак рекао је да Кијев жели да одржи самит како би се одобрила украјинска "формула мира".

Министар спољних послова Швајцарске Игнацио Касис је истакао да нема алтернативе за учешће Русије у мирном решавању сукоба у Украјини и да је одржавање мировне конференције без Русије немогуће.

Швајцарска се већ месецима залаже за мировну конференцију о Украјини на којој се очекују представници од 80 до 100 земаља из Европе, Африке, Латинске Америке и Блиског истока.

Према писању агенције Блумберг, конференција ће се одржати 16. и 17. јуна.

Швајцарско Министарство иностраних послова (ЕДА) је у блиском контакту са Кином, Индијом, Бразилом, Јужном Африком и Саудијском Арабијом. Према ЕДА, глобални југ игра важну улогу у коначном укључивању Русије у процес.

Посебно би било важно учешће Пекинга, најважнијег партнера Москве, наводи НЦЦ.

image
VV inauguration
banner