Свет

Америка шаље Украјини заплењено иранско оружје

Стрељачко оружје довољно је за опремање једне бригаде украјинских снага, наводе у ЦЕНТКОМ-у
Америка шаље Украјини заплењено иранско оружје© Tanjug/AP Photo/Evgeniy Maloletka

Сједињене Америчке Државе су испоручиле Украјини 5.000 комада малокалибарског оружја заплењеног током транспорта из Ирана у Јемен.

"САД су предале Украјини више од 5.000 јуришних пушака АК-47, митраљеза, снајперских пушака и ручних противтенковских бацача граната РПГ-7 заплењених током инспекције бродова који су испоручивали робу из Ирана јеменским Хутима", саопштила је Америчка централна команда (ЦЕНТKОМ).

Трансфер је обављен 4. априла, наводи се у саопштењу и додаје да је Оружаним снагама Украјине испоручено и више од пола милиона патрона калибра 7,62 мм.

Како напомињу у ЦЕНТKОМ-у, ово стрељачко оружје је довољно за опремање једне бригаде украјинских снага.

Током операције, која је спроведена од маја 2021. до фебруара 2023. године, заустављена су укупно четири теретна брода који су се са овим малокалибарским оружјем кретала за Јемен, наводи се у саопштењу.

Пентагон тврди да су оружје и муниција били на путу из Ирана ка милицији Хута у Јемену, у супротности са ембаргом УН на оружје, када су их запленили америчка морнарица и њени савезници са неколико "бродова без ознаке државе у транзиту" поред обале Јемена између маја 2021. и фебруара 2023.

image