Свет

"Њујорк тајмс": Украјина неће бити позвана у НАТО у јулу, Алијанса се боји копненог рата

Према писању листа, учлањењу Украјине противе се Немачка и САД и очекује се да се Кијеву понуде инструкције за кретање ка учлањењу у Алијансу
"Њујорк тајмс": Украјина неће бити позвана у НАТО у јулу, Алијанса се боји копненог рата© TANJUG/Johanna Geron, Pool Photo via AP)

Украјина неће бити позвана у НАТО током јулског самита у Вашингтону, пише "Њујорк тајмс", позивајући се на своје изворе међу представницима Алијансе, јер би према обавези колективне безбедности, увукла Алијансу у највећи копнени рат у Европи од 1945. године.

"Оно што Украјина жели је званичан позив да се придружи НАТО-у, али то се неће десити у току јулског самита", наводи лист.

Истовремено, Алијанса тражи неку врсту средње опције, који би Кијеву био знак да им је обезбеђена дугорочна подршка.

"Шта ће то бити остаје нејасно", пише "Њујорк тајмс", позивајући се на изјаве западних дипломата.

Према писању листа, учлањењу Украјине противе се Немачка и САД и очекује се да се Кијеву понуде инструкције за кретање ка уласку у Алијансу.

"Ситуација на терену може да изгледа доста горе него данас и онда ће право питање бити како да се осигура да Русија не победи", рекао је бивши амбасадор САД у НАТО Иво Далдер, којег цитира "Њујорк тајмс".

Далдер је навео да би то питање могло да потпуно промени природу дебате, преноси лист.

Такође, Сједињене Државе се противе пребацивању контакт групе за помоћ Украјини под контролу НАТО-а, наводи исти извор.

Подсећамо, Украјина је предала захтев за брзо учлањење у НАТО у септембру 2022. године, а на самиту у Вилњусу прошле године добила је гаранције да ће се учланити у Алијансу када се испуне услови за то.

Раније је саопштено да НАТО разговара о новим иницијативама за пружање војне помоћи Кијеву, посебно о могућим променама у раду Украјинске одбрамбене контакт групе, која укључује око 50 земаља, укључујући и нечланице Алијансе.

У марту је шеф војног комитета НАТО-а адмирал Роб Бауер рекао да је питање чланства Украјине у Алијанси решено, али да се разговара о томе "када ће се то догодити и шта је за то потребно".

Крајем септембра 2022. Владимир Зеленски је најавио подношење захтева за убрзан улазак Украјине у блок.

Истовремено, генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг је нагласио да је пуноправно чланство земље у Алијанси немогуће током оружаног сукоба.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков истакао је да Москва пажљиво прати ситуацију и подсећа да је инсистирање Кијева ка придруживању блоку била један од разлога за почетак Специјалне војне операције.

image
VV inauguration
banner