Свет

Ударац за немачку војну индустрију: Бундесвер изабрао компанију која је у Словенији изазвала скандал

Немачка ће ускоро потписати уговор са финском компанијом, која је поред оклопних возила позната и по скандалу који се догодио у Словенији, а везан је за набавку њених транспортера
Ударац за немачку војну индустрију: Бундесвер изабрао компанију која је у Словенији изазвала скандал© MKFI/Википедија

Од 2026. године Бундесвер ће бити опремљен финским оклопним транспортерима "патрија 6х6", које производи истоимена компанија, преноси "Билд". Очекује се да ће Немачка купити између 800 и 1.000 возила, која ће постепено заменити транспортере из породице "фухс" ("лисица" у преводу са немачког језика), које немачка војска користи већ више од 40 година.

Уговор о куповини финских возила требало би да буде потписан у другој половини године. Према писању "Билда", Министарство одбране Немачке одустало је од набавке транспортера "фухс еволушн" који производи компанија "Рајнметал", што је супротно од тврдњи изнетих у тексту "Блумберга" објављеном у понедељак.

Главни фактори који су утицали на овакву одлуку су, између осталог, нижа цена "патрије 6х6" и непостојање серијске производње "фухс еволушна", који је био директни конкурент финским транспортерима.

Будући да финска компанија "Патрија" не располаже са довољно капацитета да произведе поручени број возила, "патрије 6х6" намењене Бундесверу ће производити компаније "Дифенс сервис лоџистикс" из Фрајзена и ФФГ из Флензбурга, што је у неку руку утешна награда за немачку војну индустрију, која ће бити подизвођач у производњи транспортера.

Оно по чему је поменута компанија финске одбрамбене индустрије позната, осим оклопних возила, јесте и скандал који је настао у Словенији, познат по називу - "Афера патрија". У питању је низ политичких контроверзи око тврдњи појединих тужилаца из Словеније и Аустрије, да је финска компанија подмићивала словеначке званичнике са циљем добијања наруџбине за испоруку њених оклопних транспортера. 

Поводом овог случаја води се кривична истрага, а познато је да су двојица запослених у "Патрији" ухапшена због оптужби за подмићивање, док је генерални директор поднео оставку због афере и такође се налази под истрагом финске полиције због оптужби за корупцију.

image