Свет

Сијарто: Влада Мађарска спасила земљу од рата и одолела притисцима

Мађарски министар спољних послова каже да су изјаве које сугеришу слање страних трупа у Украјину "изузетно опасне", оценивши да би такви предлози могли да имају "драматичне последице у напетој ситуацији"
Сијарто: Влада Мађарска спасила земљу од рата и одолела притисцимаGetty © Thierry Monasse / Contributor

Мађарски министар спољних послова Петер Сијарто изјавио је данас да је влада "успела да спасе Мађарску од рата и одолела је свим спољним притисцима" у последње две године.

Говорећи на панел дискусији у Биаторбађу надомак Будимпеште, Сијарто је рекао да је то омогућило Мађарској "политичку стабилност, која је јединствена у Европи", преноси МТИ.

Што се тиче сукоба у Украјини, Сијарто је рекао да је Мађарска "успела да одбрани све покушаје да је приморају да се придружи проратном табору".

"Влада је одолела притисцима да доноси одлуке које би продужиле и ескалирале рат. Постоји само једна земља НАТО-а која није испоручивала оружје у Украјину, а то смо ми. Словачка је сада друга, али су оружје послали раније", нагласио је шеф мађарске дипломатије.

Сијарто је рекао да су изјаве које сугеришу слање страних трупа у Украјину "изузетно опасне", оценивши да би такви предлози могли да имају "драматичне последице у напетој ситуацији".

Према његовим речима, "Русија не може бити поражена на бојном пољу", али, како је казао, с обзиром на западну војну подршку, не очекује се ни да би Украјина могла да падне на колена и пре или касније мора уследити дипломатско решење.

"Питање је када ће се сукоб завршити разговорима. Сваки нови дан рата доносиће више смртних случајева, даља разарања и даље ризике од ескалације", рекао је Сијарто и изразио наду да ће Доналд Трамп победити на америчким председничким изборима и "применити одговарајући притисак да се започну мировни преговори између зараћених страна".

image
VV inauguration
banner