Свет

Стручњак УН: Израел у Гази починио дела геноцида, увести му ембарго на оружје

"Природа и обим израелског напада на Газу и деструктивни услови живота који су из њега произашли откривају намеру да се Палестинци као група физички униште", наводи се у извештају италијанске правнице и експерта за људска права
Стручњак УН: Израел у Гази починио дела геноцида, увести му ембарго на оружјеGetty © Photo by Dan Kitwood/Getty Images

Специјални известилац Уједињених нација за људска права на палестинским територијама Франческа Албанезе оценила је у извештају који подноси данас да је Израел у Појасу Газе починио дела геноцида и да би му требало увести ембарго на оружје.

Извештај, у који је "Гардијан" имао увид, требало би да буде достављен Савету УН за људска права.

Албанезе, италијанска правница и експерт за људска права, навела је у извештају да постоје "разумни разлози" да се верује да је Израел извршио три од пет дела која дефинишу геноцид: убијање Палестинаца, наношење озбиљних телесних или психичких повреда и "намерно стварање услова за живот са циљем да доведу до физичког уништења" тог становништва делимично или у целини.

"Природа и обим израелског напада на Газу и деструктивни услови живота који су из њега произашли откривају намеру да се Палестинци као група физички униште", наводи се у извештају Албанезеове.

У извештају се препоручује да државе чланице УН "одмах уведу ембарго на оружје Израелу, пошто се чини да није испоштовао обавезујуће мере које је наредио Међународни суд правде."

Израел је у фебруару забранио издавање визе Албанезеовој, након што је она рекла да масакр израелских цивила 7. октобра, којим је започет рат у Појасу Газе, није акт антисемитизма.

"Жртве 7. октобра нису убијене због припадности јеврејској вери, већ као одговор на израелско угњетавање", написала је Албанезе на друштвеној мрежи "Икс" 10. фебруара.

Дипломатско представништво Израела у Женеви саопштило је да та земља "у потпуности одбацује извештај" и описало га као "продужетак кампање која настоји да поткопа саму јеврејску државу".

"Израелски рат је против Хамаса, а не против палестинских цивила", наводи се у саопштењу у коме се критикују, како кажу, "нечувене оптужбе" Албанезеове.

Међународни суд правде у Хагу тренутно разматра случај који је покренула Јужна Африка на основу Конвенције о геноциду из 1948. године.

Суд је у јануару наложио "привремене мере" са циљем да ограничи ризик од геноцида док разматра пресуду, позвао на акцију против израелских политичара који користе геноцидну реторику и затражио слање веће хуманитарне помоћи.

image