Свет

Причај у своје име: Немачки канцелар Шолц жестоко критиковао шефа спољне политике ЕУ због Газе

На самиту ЕУ у марту, немачки и аустријски канцелари су приватно критиковали Жозепа Бореља док су у јавности заједнички позвали на прекид ватре
Причај у своје име: Немачки канцелар Шолц жестоко критиковао шефа спољне политике ЕУ због ГазеGetty © Anadolu / Contributor

Током састанка лидера ЕУ у марту, немачки канцелар Олаф Шолц и његов аустријски колега Карл Нехамер сукобили су се са шефом дипломатије ЕУ Жозепом Борељом због његове вишемесечне отворене критике Израела, пише "Политико" позивајући се на неименоване званичнике који су присуствовали сцени.

Упркос томе, на истом самиту, група је демонстрирала јединство - што је реткост - и једногласно позвала на прекид ватре у Појасу Газе.

Критике лидера блока на рачун највишег дипломате су прилично неуобичајене, будући да је Борељова улога да представља Европску унију када су у питању спољна и безбедносна питања. Један од званичника је рекао да је свађа била "директна" и да се догодила пред другим европским лидерима. 

"Не говорите у име Немачке и Аустрије о Гази!", поручили су, наводно, Шолц и Нехамер Борељу.

Лидери ЕУ поново ће се састати ове седмице како би разговарали о спољној политици блока, неколико дана након напада Ирана на Израел.

У међувремену, у израелској војној операцији у Појасу Газе од почетка октобра убијено је више од 33.000 Палестинаца, кажу палестински извори.

Немачка је ове недеље демантовала оптужбе Никарагве пред највишим судом УН да подржава геноцид у Гази продајом израелског оружја. Немачка је један од највећих добављача оружја у Израелу.

Месецима након октобарског напада, 27 лидера ЕУ су подељени о питању рата у Појасу Газе. Аустрија и Немачка, заједно са Мађарском и Чешком, подржавају Израел. Шпанија - из које долази Борељ - Ирска и Белгија су критичније према Тел Авиву.

Састанак европских лидера у марту био је први пут да се ЕУ сагласила да позове на прекид ватре усред све гласнијих упозорења на хуманитарну катастрофу и глад у Гази.

image