Свет

Новинар РТ ухапшен у Грузији

Доналд Кортер је отпутовао у Грузију како би извештавао о антивладиним протестима који су организовани због најаве о усвајању закона о "страним агентима"
Новинар РТ ухапшен у Грузији© Принтскрин/Телеграм/dcjournalist

Грузијске власти привеле су данас новинара Доналда Кортера, који има руско-америчко држављанство, на аеродрому у Тбилисију, јавља РТ.

Кортер, који је новинар телевизије РТ, задржан је у транзитној зони аеродрома, након што су грузијски званичници навели да њихов систем не признаје његов пасош.

Погранични службеници су, у међувремену, одузели руски пасош новинару, преноси РТ.

Руска телевизија наводи да је Кортер отпутовао у Грузију како би извештавао о антивладиним протестима који су организовани због најаве о усвајању закона о "страним агентима".

Тим законом би све организације и медији у Грузији, који примају новац из иностранства, морали да се региструју као страни агенти. Предложени закон би захтевао транспарентност финансирања НВО које делују у земљи и које добијају средства из иностранства.

Опозиција у земљи оштро се противила закону. Поред уличних протеста, дебата међу законодавцима се у једном тренутку претворила у тучу у парламенту.

Критичари закона су га означили као "руски закон", тврдећи да је настао по узору на закон који је Москва усвојила 2012. Владајућа партија Грузијски сан, међутим, инсистира на томе да је заправо инспирисан Законом о регистрацији страних агената САД из 1938. године, али је грузијска верзија далеко мање строжа. 

Тбилиси је први покушао да усвоји контроверзни закон прошле године, али је одложено након масовних нереда, као и притиска САД и ЕУ. Нова верзија закона само се мало разликује од оригиналног документа.

image