Свет

Орбан ударио на ЕУ: Иза неких одлука Брисела не стоје интереси Европе, већ САД

Мађарски премијер је рекао да је потребно заменити садашње руководство ЕУ јер није способно да се носи са кризним ситуацијама
Орбан ударио на ЕУ:  Иза неких одлука Брисела не стоје интереси Европе, већ САД© FOTO TANJUG/ SRNA/ BORISLAV ZDRINJA

Мађарски премијер Виктор Орбан оптужио је руководство Европске уније за политичку уцену и поручио да треба да поднесу оставку јер су пропали сви кључни пројекти.

"Сада Европска унија има лидере на главним пројектима које су сами одабрали, као што су зелена транзиција, политика одрживости, миграције, санкције и војна политика, и сви су пропали", рекао је Орбан на конференцији за новинаре, чији је снимак постављен на друштвеној мрежи Икс, преносе "РИА Новости".

Према његовим речима, Брисел користи принцип владавине права и механизам условљавања као "политичку уцену", пошто је шефица Европске комисије Урсула фон дер Лајен "јасно рекла" да Мађарска неће добити новац из фондова ЕУ "због миграционе и антиродне политике".

Орбан је раније рекао да има осећај да иза неких одлука Брисела стоје интереси не Европе, већ Сједињених Држава, и напоменуо да би избори за Европски парламент на лето могли лако да промене европске лидере који не служе интересима својих бирача. Он је рекао и да је потребно заменити садашње руководство ЕУ јер није способно да се носи са кризним ситуацијама.

Према његовим речима, Брисел сада нема "довољно добре лидере" који могу да реше проблеме који су настали у вези са сукобом у Украјини. Мађарски премијер је навео и да је модерна Европска унија, са својим притиском на Будимпешту, лоша пародија на СССР.

Напоменуо је да "нема потребе за Бриселом" који третира земље чланице као провинције, говорећи им како да живе, руководство ЕУ мора да поштује суверенитет европских нација.

image