Свет

Захтев шведских евроскептика: Слобода кретања затвореника у ЕУ, где ће завршити?

Скандинавска земља се бори с порастом криминала а недостатком смештајних капацитета за преступнике
Захтев шведских евроскептика: Слобода кретања затвореника у ЕУ, где ће завршити?www.globallookpress.com © Jens Kalaene

Нова шведска евроскептична листа за европске изборе Фолклистан, коју предводи посланица Европског парламента Сара Скитедал (Европска народна партија – ЕПП), намерава да се заложи за доношење директиве Европске уније која би олакшала слање осуђеника на издржавање казне у затворе других земаља ЕУ.

Идеја је да се уз асистенцију ЕУ евидентирају празна места у затворима широм блока, а која би могла да се уступе чланицама попут Шведске које кубуре с недостатком смештаја за осуђенике, пренео је "Еурактив".

Скитедалова и бивши посланик шведских социјалдемократа Јан Емануел представили су овај предлог испред затвора Теби, северно од Стокхолма, уочи избора за ЕП у јуну.

"Предлажемо нову директиву ЕУ за служење казни и слање затвореника у друге земље ЕУ", изјавила је Скитедалова и додала да жели да искористи своје контакте у Бриселу како би то питање ставила на дневни ред.

Емануел се надовезао речима да би таква пракса помогла Шведској која се бори са порастом банди јер би криминалци, трансфером у затворе у ЕУ, били одвојени од својих "екипа".

Међутим, како истиче "Еурактив", Европски парламент не може да предлаже директиве већ то чини Европска комисија, па је нејасна будућност шведског предлога.

image