Свет

Дебакл Шолца у Кини: Немачки канцелар није успео да утиче на Си Ђинпинга

Са много оптимизма немачки канцелар отпутовао је у Кину на разговоре са државним врхом, а у Европу се враћа без много постигнутог успеха
Дебакл Шолца у Кини: Немачки канцелар није успео да утиче на Си Ђинпингаwww.globallookpress.com © Michael Kappeler/dpa

Преговори немачког канцелара Олафа Шолца и кинеског председника Си Ђинпинга нису били нарочито успешни јер немачки лидер није успео да убеди Пекинг да учествује на конференцији у Швајцарској, наводи немачка телевизија Тагесшау.

"Како би отворио врата за мирно решавање украјинског сукоба, канцелар Шолц стигао је на састанак са утицајним шефом Кине Си Ђинпингом у Пекингу на пролеће, када се буди живот. Међутим, што се тиче наредних преговора, тога вероватно неће бити", наводи дописник ове телевизије.

Шолц је након састанка изразио уверење да је разговор са кинеским лидером поставио камен темељац и да ће допринети даљим разговорима.

"Канцелар није успео да постигне свој циљ да охрабри Кину да присуствује мировној конференцији у Швајцарској наредних месеци", наводи се у медијском извештају.

Шолц је доживео неуспех и по питању конфликта на Блиском истоку, јер Кина одржава добре односе са Ираном и арапским земљама и пре је на страни Палестине. Немачки канцелар је позвао на несметан приступ хуманитарној помоћи Гази, додајући да је то заједнички циљ и Немачке и Кине.

"Преговори о Украјини и Блиском истоку нису били нарочито успешни за Шолца, на крају путовања, Кина остаје утицајан, али тежак партнер у преговорима", наводи дописник немачке телевизије.

Шолц је раније на друштвеној мрежи Икс написао да је током посете Кини замолио Си Ђинпинга да утиче на Москву да оконча сукоб у Украјини, јер реч Кине има тежину у Русији.

Он је рекао и да су Берлин и Пекинг договорили да подрже мировну конференцију у Швајцарској на којој Москва неће учествовати, као и сличне конференције у будућности.

Си Ђинпинг је на састанку са Шолцом указао да је за брзо решавање украјинске кризе потребно да се обрати пажња на мир и стабилност, а не на остваривање сопствених интереса.

Касније је Министарство спољних послова Кине саопштило да се Пекинг залаже за благовремено сазивање међународне мировне конференције, коју признају и Русија и Украјина уз равноправно учешће свих страна и поштену расправу о свим мировним предлозима.

image
VV inauguration
banner