Свет

Осигуравајуће компаније одбиле да исплате штету на "Северном току"

Осигуравачи тврде да је штету могла проузроковати "било која влада или по налогу било које владе", јавља Комерсант, који је имао увид у документа које су компаније доставиле Високом суду
Осигуравајуће компаније одбиле да исплате штету на "Северном току"www.globallookpress.com © The Swedish Coast Guard/XinHua

Осигуравајуће компаније "Лојдс" и "Арч иншуренс" одбиле су да плате одштету због експлозија на "Северном току" пошто уговор са оператером гасовода не покривају штету.

"Норд стрим АГ", у којем већински удео има руски енергетски гигант "Гаспром", тужио је у марту две осигуравајуће компаније зато што наводно нису платиле око 400 милиона евра за штету изазвану експлозијама на гасоводима, известио је "Фајненшел тајмс".

"Лојдс" и "Арч иншуренс" су у одговору Високом суду у Лондону навели да уговор са оператером "Северног тока" не покрива "губитак или штету директно или индиректно изазване ратом, односно оне који су се догодили као последица војног сукоба".

Они су додали да сукоб Русије и Украјине, који је почео у фебруару 2022, "задовољава критеријуме рата, непријатељстава, инвазије или војног сукоба".

Осигуравачи такође тврде да је штету могла проузроковати "било која влада или по налогу било које владе", јавља Комерсант, који је имао увид у документа које су компаније доставиле Високом суду.

Коментаришући извештај, портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова рекла је постоји забринутост за кредибилитет западних осигуравајућих гиганата.

Свако одбијање плаћања обавеза доприноси низу непријатељских дела према Русији, рекла је она, укључујући заплену државне имовине и приватне имовине, као и наводне претње да ће се оштетити цивилна инфраструктура.

Цена обнове гасовода, према проценама оператера, може да достигне 1,2–1,35 милијарди евра. Ово је прелиминарна процена радова на уклањању воде из цеви, њиховој стабилизацији, поправци и попуњавању изгубљених резерви гаса.

image
VV inauguration
banner