Русија

Данска обуставља истрагу саботаже Северног тока; Кремљ: Ушли у траг најближим савезницима

Портпарол Кремља је ситуацију оценио као апсурдну, с обзиром да је данска страна изјавила да је у питању намерна саботажа, али ипак даље не жели да истражује случај експлозије на гасоводима који су допремали јефтин руски гас у Европу
Данска обуставља истрагу саботаже Северног тока; Кремљ: Ушли у траг најближим савезницимаGetty © Swedish Coast Guard

Данска полиција обуставља истрагу експлозија на гасоводима Северни ток 1 и 2 због недостатка основа да се она настави, наводи се у саопштењу објављеном на сајту државних органа за спровођење закона. 

Како је навела данска страна, немају разлога да даље истражују случај. "Истрага је навела власти да закључе да се десила намерна саботажа", саопштила је полиција.

Шведско јавно тужилаштво је почетком фебруара саопштило да одустаје од даље истраге експлозија на гасоводима Северни ток 1 и 2 јер Шведска нема надлежност.

Одлука Данске да прекине истрагу је запањујућа, ситуација је апсурдна, поручио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

"С једне стране, десила се намерна саботажа на очиглед свих, а са друге стране нема даљег помака у истрази случаја.

Узимајући у обзире информације које су процуриле и чињенице које су доказане, ствар је јасна – очигледно да су током истраге ушли у траг својим најближим савезницима, оценио је портпарол Кремља. 

Русија се више пута обраћала државама које воде истрагу и тражила додатне информације, али их до сада није добила, додао је.

Експлозија се догодило 26. септембра 2022. истовремено на два руска гасовода која су доводила гас у Европу – Северни ток 1 и Северни ток 2. Немачка, Данска и Шведска нису искључиле могућност да је посреди намерна саботажа. Руско главно тужилаштво покренуло је поступак поводом акта међународног тероризма.

Медији су до сада преносили различите верзије о томе ко је крив, док Москва без оклевања указује на Вашингтон и тврди да је за напад крива америчка администрација. Слично мисли и познати новинар Симор Херш, који каже да је напад припреман и пре почетка СВО.

image