Свет

Демократа те тужи, демократа ти суди: Шта се крије иза историјског суђења Доналду Трампу?

Судија Хуан Мершан запретио је да ће Трампа ухапсити уколико се не појави на сваком рочишту у наредних шест недеља или више — ефективно спречивши Трампа да води предизборну кампању
Демократа те тужи, демократа ти суди: Шта се крије иза историјског суђења Доналду Трампу?Getty © Jabin Botsford-Pool/Getty Images

"Ништа слично се никада раније није догодило", поручио је Доналд Трамп новинарима испред Кривичног суда на Менхетну, на почетку суђења у оквиру оптужби да је фалсификовао пословна документа 

Док се збиља ниједан бивши председник САД није нашао у таквој ситуацији, без преседана су и импликације која текућа парница може имати за предстојеће председничке изборе.

Наиме, случај против Трампа покренуо је окружни тужилац Менхетна Алвин Брег, иначе демократа, и укључује 34 тачке "фалсификовања пословних записа".

Брег тврди да је дефакто републикански кандидат за председника САД покушавао да "да сакрије штетне информације и незаконите активности од америчких бирача пре и после избора 2016. године", а које су се односиле на наводно подмићивање порно глумице Сторми Денијелс.

Случај се заснива на тврдњама Трамповог бившег адвоката Мајкла Коена да је Трамп глумици платио 130.000 долара како би ћутала о њиховој наводној афери, док је бивши председник САД негирао било какву везу са порно звездом.

Коен је 2018. признао кривицу по оптужбама за кршење правила финансирања кампање, пореску и банкарску превару и провео је две и по године у савезном затвору. Такође је изгубио адвокатску лиценцу у Њујорку.

Оно што овај случај разликује од бројних других поступака који се воде против бившег председника САД јесте то што је судија Хуан Мершан запретио да ће Трампа ухапсити уколико се не појављује на сваком рочишту у наредних шест недеља или више — ефективно спречивши Трампа да води предизборну кампању.

Ова пресуда је утолико занимљивија што ћерка судије Мершана ради за маркетиншку компанију која представља неколико демократа. Мершан је, међутим, одбацио Трампове позиве да се повуче, упркос томе што њујоршки закон налаже да судија не може судити у некој парници уколико није удаљен барем шест колена од страна које могу имати користи од неког исхода суђења.

Мершан је такође 2022. године судио у парници усред које је "Трамп организација" осуђена за пореску превару, а судиће и у предстојећој парници против бившег Трамповог саветника Стива Бенона, који је у септембру 2022. године оптужен за превару и прање новца.

image
VV inauguration
banner