Свет

Суђење Трампу: Није изабрана порота, кандидати пристрасни

Избор пороте могао би да траје неколико дана будући да је Менхетн традиционално наклоњен Демократској партији
Суђење Трампу: Није изабрана порота, кандидати пристрасни© Tanjug/Jabin Botsford/Pool Photo via AP

Више десетина потенцијалних кандидата за члана пороте у процесу против некадашњег лидера САД и кандидата за председника на изборима у новембру Доналда Трампа због тајних исплата новца порно-звезди Сторми Данијелс, није изабрано јер су рекли да не могу непристрасно да одлуче да ли је он крив или невин по кривичној оптужби.

На почетку историјског суђења, првог у коме учествује бивши председник САД, судија Хуан Мерчан рекао је групи од скоро 100 потенцијалних поротника да морају да оставе по страни све пристрасности или личне ставове о оптуженом или случају, укључујући "политичку оријентацију", преноси "Глас Америке".

Њих најмање 50 није изабрано након што су рекли да не могу да буду непристрасни у суђењу Трампу, док су остали навели друге разлоге. Избор 12 поротника и шест заменика наставља се данас.

Ово је први од четири кривична случаја против бившег председника који ће се решавати на суду, с тим да је ће овај потенцијално бити окончан пре избора у новембру.

Трамп се изјаснио да није крив, али и поновио да је суђење "политички лов на вештице".

"Ако читате све правне стручњаке, све правне научнике, не видим ниједног да је рекао да је ово случај који треба покренути или процесуирати. Нисам у Џорџији, на Флориди или у Северној Каролини, где би треба да водим председничку кампању. Ово је савршено за радикалну левицу демократа. То је управо оно што они желе. Овде се ради о мешању у изборе. О томе је реч", рекао је Трамп, преноси "Глас Америке".

Претходно су њујоршки тужиоци тражили од судије да казни бившег шефа Беле куће за непоштовање суда, након што су изнели тврдњу да Трамп води "кампању притиска" против свог бившег посредника и вероватног сведока Мајкла Коена.

Тужилац Џошуа Стејнглас затражио је од судије Хуана Мерчана да казни Трампа са 3.000 долара због објава на друштвеним мрежама о кључним сведоцима у случају исплате новца Данијелсовој.

Трампови правни заступници су раније покушали да склоне судију Хуана Мерчана из процеса, тврдећи да рад његове ћерке за политичку консултантску фирму с демократским клијентима представља сукоб интереса.

Испред суднице, до које је прилаз ограђен металним оградама, присутан је био велики број новинара, као и демонстранти с транспарентима "Нико није изнад закона".

Од бившег лидера САД се очекује да се појављује пред њујоршким судом у овом процесу, док упоредо води кампању за председничке изборе у новембру, а верује се да све ово само доприноси његовој популарности.

Избор пороте на Менхетну, где већина становника гласа за Демократску странку, могао би да траје неколико дана, после чега ће уследити уводне речи тужилаца и одбране, као и искази сведока.

Очекује се да ће сведочити Сторми Данијелс и бивши Трампов адвокат Мајкл Коен, који је обавио уплате порно-звезди, а Трамп је изјавио да планира да сведочи у своју одбрану.

Републикански кандидат за председника САД у новембру се терети да је фалсификовао пословна документа када је Данијелсовој, преко свог адвоката, платио 130.000 долара како не би јавно говорила о њиховој наводној афери. Тај новац је у пословним књигама приказао као трошкове за адвоката.

За фалсификовање пословних докумената предвиђена је казна од четири године затвора, с тим да би у Трамповом случају могла д б уде мања јер до сада није осуђиван. Међутим, амерички медији истичу да му не иде у прилог то што се јавно супротстављао судији и вређао његову кћерку.

Да би био проглашен кривим, тужилаштво мора да докаже да је не само фалсификовао пословна документа, што би био прекршај, већ да је тиме желео да прикрије друго кршење закона, што је кривично дело.

Чак и ако Трамп буде проглашен кривим, па и ако оде у затвор, то га формално не онемогућава да учествује у трци за председника.

image