Свет

САД увеле санкције Ирану: На удару индустрија дронова, челика и аутомобила

У консултацији са партнерима и савезницима, предузимамо брзе и одлучне акције да одговоримо на ирански напад без преседана на Израел, саопштено је из Вашингтона
САД увеле санкције Ирану: На удару индустрија дронова, челика и аутомобилаGetty © Alex Wong / Staff

Америчка администрација увела је данас нове санкције иранској индустрији беспилотних летелица, челика и аутомобилској индустрији, саопштило је Министарство финансија.

Санкције су казна САД за ирански напад на Израел и покушај да спрече ескалацију ситуације на Блиском истоку. САД су забринуте да евентуални израелски одговор могао да изазове шири регионални рат. Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху поручио је да ће Тел Авив одговорити, али се за сада не зна како ни када.

Санкције су координисане са Уједињеним Краљевством, које такође циља на ирански програм беспилотних летелица, као и на његов програм балистичких ракета, наводи се у саопштењу Министарства финансија.

"У консултацији са партнерима и савезницима, предузимамо брзе и одлучне акције да одговоримо на ирански напад без преседана на Израел", навела је министарка финансија Џенет Јелен у саопштењу.

"Користимо економске алате Министарства финансија да деградирамо и пореметимо кључне аспекте иранске злонамерне активности, укључујући њихов програм беспилотних летелица и приход који режим генерише да подржи свој тероризам", рекла је Јелен.

Амерички председник Џозеф Бајден раније је рекао да су САД "посвећене заједничком деловању на повећању економског притиска на Иран".

"Упутио сам свој тим, укључујући Министарство финансија, да настави са увођењем санкција које додатно деградирају иранску војну индустрију", рекао је Бајден.

Санкције ће, како преноси "Аксиос", бити усмерене на 16 појединаца и два ентитета укључена у иранску производњу дронова. Пет компанија које обезбеђују материјале за иранску компанију КСЦ такође ће бити на листи, као и три подружнице "Бахман групе", иранског произвођача аутомобила.

image
VV inauguration
banner