Свет

ММФ: Упркос санкцијама, руска економија доказала своју стабилност

Предвиђамо раст руске економије и ове године, с обзиром да је премашила очекивања за 2023. годину, оценио је директор Европског одељења Међународног монетарног фонда Алфред Камер
ММФ: Упркос санкцијама, руска економија доказала своју стабилност© Konstantin Kokoshkin/Global Look Press

Током протекле две године, у контексту санкција које су увеле бројне земље, руска економија је доказала своју стабилност, изјавио је директор Европског одељења Међународног монетарног фонда (ММФ) Алфред Камер, коментаришући економски развој региона.

"Предвиђамо раст руске економије ове године, док смо прошле године такође видели прилично снажан раст. То је зато што је економска активност остала јака јер је обим извоза нафте остао стабилан. Видели смо опоравак обима потрошње, тржишта рада су стабилна и плате расту", казао је Камер.

Према подацима ММФ-а, руска економија је премашила очекивања за 2023. годину. 

Осим тога, како је додао, санкције су довеле до "преуређења" привреде, улагања у нове производне капацитете и рекордно ниске незапослености.

У недавно објављеном извештају, ММФ је побољшао прогнозу руског економског раста за 2024. и 2025. годину, очекујући повећање БДП-а за 3,2 одсто ове године и 1,8 посто следеће године.

Како се наводи, у 2024. години укупан обим федералног и регионалног дуга Руске Федерације биће 20,8 одсто, у поређењу са 19,7 процената у 2023. години.

ММФ очекује да ће 2025. тај број порасти на 21,9 одсто, а у 2029. достићи ће 24 посто БДП-а.

image
VV inauguration
banner