Свет

Неће још дуго бити "невидљиви": Кина развила систем за успешније детектовање стелт авиона Ф-22

Ново откриће може имати значајан утицај на ефикасност Ф-22, пише "Саут Чајна морнинг пост"
Неће још дуго бити "невидљиви": Кина развила систем за успешније детектовање стелт авиона Ф-22Getty © Asanka Ratnayake/Getty Images

Истраживачи кинеског ваздухопловства саопштили су да су развили револуционарну радарску технологију за боље откривање стелт авиона, укључујући и Ф-22, који САД истичу као најнапреднији на свету. 

Сматра се да површина радарског пресека (ПРП), односно мера детектовања датог објекта радаром, у случају Ф-22 износи свега један квадратни центиметар.

Међутим, тим са Колеџа за ваздушну и противракетну одбрану Универзитета Ваздухопловних снага у Сиану, у провинцији Шанкси открио је начин да детектује стелт авион са истим конфигурацијама као Ф-22 користећи исту јачину сигнала која се користи за откривање обичних ловаца чија је ПРП 60.000 пута већа, преноси "Саут Чајна морнинг пост".

Тим кинеских научника тестирао је ову методу на површини од око 63.000 квадратних километара, односно простору довољно великом да непријатељски авион остане у његовим оквирима упркос могућим маневрима.

Како наводе, откриће би омогућило кинеским радарима да лоцирају авионе Ф-22 у реалном времену за свега 0,008 секунди, са минималном маргином грешке од испод 20 метара, и затим ове информације брзо пренесу пресретачима и ПВО.

Ново откриће може имати значајан утицај на ефикасност Ф-22, будући да је максимални домет ракета ваздух-ваздух које носи овај авион око 100км.

Паметно распоређивање ресурса

Откривање стелт авиона често подразумева употребу значајне количине ресурса у оквиру радарске мреже. Поврх тога, у реалним борбеним ситуацијама, број ваздушних циљева може бити огроман, а један радар може да додели само део својих ресурса за откривање и праћење Ф-22.

Тим кинеских научника каже да су превазишли овај проблем методом "паметног распоређивања ресурса", који омогућава централизованој радарској мрежи да прилагоди сноп и снагу сваког радара на основу карактеристика и промена позиције стелт авиона која се прати у реалном времену.

То омогућава радарској мрежи да усредсреди своје ограничене ресурсе на најизложенији азимут или угао долета стелт ловца, тиме значајно повећавајући интензитет и прецизност праћења његовог радарског трага, истовремено осигуравајући да је он континуирано фиксиран.

Сваки радар стога треба да потроши само делић своје снаге на праћење стелт бораца, а свеобухватно и стабилно праћење формације ловаца Ф-22 може се постићи са само три радара.

image
VV inauguration
banner