Свет

Свекинески народни конгрес: Већи војни буџет и стабилан економски раст

Премијер Ли Ћијанг истакао је да кинески народ има храброст, мудрост да превазиђе све потешкоће или препреке, те да будућност обећава
Свекинески народни конгрес: Већи војни буџет и стабилан економски раст© Tanjug/AP Photo/Ng Han Guan

Свекинески народни конгрес 14. сазива, национално законодавно тело Кине, започео је заседање, на којем је премијер Ли Ћијанг, подносећи извештај о раду владе, навео да је земља остварила своје главне циљеве економског и социјалног развоја за 2023. годину, упркос бројним потешкоћама и изазовима у земљи и иностранству.

Председник Кине Си Ђинпинг и други кинески лидери присуствовали су отварању заседања у Великој дворани народа, преноси Кинески међународни радио (ЦРИ).

У име Државног савета премијер Ли је поднео извештај о раду владе, у којем се пре свега наводи да је кинески бруто домаћи производ порастао 5,2 одсто прошле године, што је Кину сврстало међу најбрже растуће велике економије на свету.

Ли је рекао и да Кина има за циљ да постигне економски раст од пет одсто у 2024. години, обећавајући кораке за трансформацију модела развоја земље и смањење ризика који подстичу пропале инвестиције на тржишту некретнина и задужени градови.

Најављено је повећање буџета за одбрану за 7,2 одсто, на 1,67 билиона јуана, односно око 232 милијарде долара, што је други највећи војни буџет на свету – предњаче САД.

"Пружићемо јаче финансијске гаранције зарад модернизације наше националне одбране и оружаних снага на свим фронтовима", рекао је Ли, те додао да ће земља свеобухватно ојачати војну обуку и борбену готовост и чврсто чувати национални суверенитет, безбедност и развојне интересе.

Ли је истакао да ће се Пекинг одлучно супротставити "независности Тајвана" и спољном мешању, те да ће Пекинг промовисати миран развој односа преко мореуза и "непоколебљиво" унапредити циљ поновног уједињења, наводи "Саут чајна морнинг пост".

Сматра се да тензије у вези с Тајваном, као и са Сједињеним Државама, Јапаном и суседима који имају територијалне претензије на Јужно кинеско море доприносе расту високотехнолошких војних технологија од стелт ловаца до носача авиона и растућег арсенала нуклеарног оружја, преноси АП.

У извештају је указано и на вишеструке потешкоће и изазове с којима се земља суочава и као пример наведено да основа за одрживи економски опоравак и раст Кине није довољно чврста, а да и даље постоји недостатак ефективне тражње.

Упркос успоравању економије и контроли извоза САД у неколико грана индустрије повезаних с технологијом, попут полупроводника, Ли је оптимистичан.

"Кинески народ има храброст, мудрост да превазиђе све потешкоће или препреке. Развој Кине ће сигурно издржати олује и проћи кроз таласе, будућност обећава", закључује Ли.

image