Свет

Новине у Грчкој: Породиљски додатак и ЛГБТ паровима

Посебна накнада се даје на период од девет месеци и једнака је минималној заради, која тренутно износи 830 евра
Новине у Грчкој: Породиљски додатак и ЛГБТ паровима© Aimee Dilger/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Хомосексуалним паровима који усвајају децу Влада Грчке ће доделити породиљски додатак, пишу грчки медији.

Јавност је за ову одлуку сазнала након што су грађани позвани да поднесу пријаву за посебну накнаду.

Измена одредбе која је уврштена у закон Министарства финансија за "остваривање права на породиљски додатак – признавање права на осигурање" односи се на самозапослене мајке и обухвата партнере истог пола.

"Право на посебну заштиту материнства за самозапослена лица проширује се на претпостављену мајку, која дете добије поступком сурогат материнства, на самозапослено лице које усвоји дете од тренутка када дете ступи у породицу и до навршених осам година, а код истополних парова, након што се корисник посебне погодности пријави уз заједничку изјаву супружника", наводи се у одредби закона, преноси атински "Проњуз".

Грчке власти упозориле су да је платформа за пријаву отворена до 18. априла.

Посебна накнада се даје на период од девет месеци и једнака је минималној заради, која тренутно износи 830 евра. Корисници ове помоћи добиће укупно 7.470 евра, а ако се на то дода и накнада за рођење детета, укупан износ достиже до 10.970 евра или до 1.200 евра месечно.

Грчка је у фебруару дозволила истополне бракове и тако постала прва земља са већинским православним становништвом у којој је то дозвољено.

ЛГБТ паровима је такође омогућено да усвоје децу, пошто је грчки парламент усвојио закон којим се легализују истополни бракова са 176 гласова за и 76 против.

image
VV inauguration
banner