Свет

Турски министар спољних послова: Међународна заједница да се успротиви САД због вета у УН

Турски министар спољних послова Хакан Фидан изјавио је да је неправедно што Палестини није дозвољено да постане чланица Уједињених нација због вета који су уложиле САД
Турски министар спољних послова: Међународна заједница да се успротиви САД због вета у УН© AP Photo/Craig Ruttle

Турски министар спољних послова Хакан Фидан позвао је данас међународну заједницу да се успротиви вету који су САД уложиле на нацрт резолуције Савета безбедности Уједињених нација да "држава Палестина буде примљена у чланство УН".

"Неправедно је што Палестини није дозвољено да постане чланица УН. Позивамо међународну заједницу да се успротиви овој неправди и да призна Палестину као државу", рекао је Фидан, преноси "Ал џазира".

САД су у петак ставиле вето на нацрт резолуције СБ УН да ''држава Палестина буде примљена у чланство у Уједињеним нацијама'', 12 чланица је гласало "за" (Словенија, Сијера Леоне, Русија, Јужна Кореја, Мозамбик, Малта, Јапан, Француска, Гвајана, Еквадор, Кина и Алжир), док су Велика Британија и Швајцарска су биле уздржане.

За усвајање резолуције потребно је девет гласова за, уз услов да ниједна од пет сталних чланица (САД, Велика Британија, Француска, Русија и Кина) не гласа против.

image
VV inauguration
banner