Свет

Шеф војнообавештајне службе израелске војске поднео оставку

У консултацији са начелником Генералштаба и уз одобрење министра одбране, одлучено је да генерал-мајор Ахарон Халива напусти своју функцију и повуче се из ИДФ-а чим његов наследник буде именован
Шеф војнообавештајне службе израелске војске поднео оставку© Alexi J. Rosenfeld/Getty Images

Шеф израелске војнообавештајне управе Генералштаба Израелских одбрамбених снага (ИДФ) генерал-мајор Ахарон Халива поднео је оставку због неуспеха безбедносних снага да спрече напад радикалног палестинског покрета Хамас на Израел 7. октобра прошле године, саопштила је ИДФ.

Како се наводи, Халива је о својој одлуци обавестио начелника штаба ИДФ-а Херција Халевија.

"У консултацији са начелником Генералштаба и уз одобрење министра одбране, одлучено је да генерал-мајор Ахарон Халива напусти функцију и повуче се из ИДФ-а чим његов наследник буде именован", наводи се у саопштењу.

Халива је у својој оставци навео да "Управа за обавештајне послове под његовом командом није испунила задатак који јој је поверен и да сноси кривицу за то што није спречио напад као шеф војног одељења задуженог за обавештајна упозорења влади и војсци".

"Позивам на оснивање комисије која ће истражити и сазнати у темељном, дубинском, свеобухватном и прецизном маниру све факторе и околности који су довели до тешких догађаја", навео је Халива.

Војска је у саопштењу навела да је начелник војног штаба прихватио Халивин захтев да поднесе оставку и захвалио му се на 38 година службе.

Наиме, ради се о првој оставци неког генерала из израелског генералштаба.

Портал Инет напомиње да је шеф израелске војне обавештајне службе донео ту одлуку у почетној фази ескалације сукоба у Појасу Газе, али је одлучио да своју намеру спроведе тек сада, када је завршена активна фаза сукоба у палестинској енклави, а највећи део снага повучен.

Хамас је 7. октобра прошле године извршио напад на Израел у којем је убио око 1.200 људи и киднаповао око 250, што је изазвало рат у Гази.

image
VV inauguration
banner