Свет

Нетанјаху: Задаћемо додатне и болне ударце Хамасу

Израелски премијер је истакао да су сви предлози његове земље да се омогући ослобађање талаца "потпуно одбачени од стране Хамаса"
Нетанјаху: Задаћемо додатне и болне ударце Хамасу© Tanjug/AP/Leo Correa

Премијер Израела Бенјамин Нетанјаху рекао је да ће "задати додатне и болне ударце" Хамасу како би повећао притисак на ту групу да ослободи израелске таоце.

Краткотрајним примирјем у новембру прошле године ослобођено је 105 талаца у замену за 240 палестинских затвореника, али су даљи преговори заустављени због Хамасових захтева за трајним прекидом ватре и потпуним повлачењем израелских снага, што је Нетанјаху одбио.

У видеу који је објављен поводом јеврејског празника Пасхе, Нетанјаху је истакао да су сви израелски предлози да се омогући ослобађање талаца "потпуно одбачени од стране Хамаса".

"Уместо да се повуче са својих екстремних позиција, Хамас прави поделе међу нама. Охрабрују га притисци усмерени ка израелској влади. Као резултат тога, само пооштрава своје услове за ослобађање наших талаца", наставио је Нетанјаху, очигледно мислећи на антивладине протесте који позивају на нове изборе и захтевају да власти учине више ка постизању новог споразума о таоцима.

"У наредним данима појачаћемо војни и дипломатски притисак на Хамас јер је то једини начин да ослободимо своје таоце и остваримо победу", додао је он.

Више од 34.000 Палестинаца убијено је у израелском нападу на Појас Газе од 7. октобра, саопштило је Министарство здравља Газе.

image
VV inauguration
banner