Свет

После Британије и у САД: "Бенк оф Америка" затварале рачуне "неподобнима"

Друга највећа банка у САД и прималац низа државних субвенција дужна је да обезбеди једнак приступ за све Американце и да се "не игра политиком", истакли су званичници
После Британије и у САД: "Бенк оф Америка" затварале рачуне "неподобнима"© Tanjug/AP Photo/Matt Rourke, File

Група од 15 финансијских званичника из 13 држава САД послала је обавештење "Бенк оф Америка", изражавајући забринутост због тога што је ова институција затворила рачуне појединим хришћанским организацијама спроводећи на тај начин дискриминацију верских организација и угрожавајући грађанске слободе Американаца.

Наиме, у априлу 2023. "Бенк оф Америка" је угасила рачуне хуманитарној организацији "Индиџинус адванс министрис" која помаже сирочад и осталу децу у Уганди, као и рачун цркве у Мемфису која је сарађивала с њом. На "листи забрањених" су и "Тимоти ту проџект интернешенел", који се бави обуком пастора у 65 држава, али и хришћански писац и говорник Ленс Волно, преноси "Епох тајмс".

Банка је дала нејасне разлоге за затварање ових рачуна, тврдећи да активности поменутих организација премашују "толеранцију на ризик" институције, те да не жели више ту врсту пословања.

"Бенк оф Америка" је раније тврдила да је затворила рачуне јер су се горепоменути бавили наплатом дугова, што је, по ауторима писма, обична варка јер свакако није могло да се односи на цркву која не наплаћује дугове. Уз то, банка није пружила ниједан доказ који би поткрепио такве оптужбе.

"Овај образац 'верског дебанкинга' сугерише да у 'Бенк оф Америка' делују верске и политичке пристрасности. Нејасни су услови који омогућавају банци да ускрати услуге због политичких или верских ставова. Овакву политику банка очигледно може да примени над клијентима који изражавају одређене ставове а који су заштићени Првим амандманом", наведено је у писму.

"Бенк оф Америка", као друга највећа банка у САД и прималац низа државних субвенција, дужна је да обезбеди једнак приступ за све Американце и да се "не игра политиком", додали су званичници из Алабаме, Аризоне, Индијане, Канзаса, Кентакија, Луизијане, Мисисипија, Небраске, Неваде, Северне Дакоте, Оклахоме, Јужне Каролине и Јуте.

Такође, затражили су да банка спроведе одређене препоруке, укључујући елиминисање "постојећих дискриминаторских термина" који се односе на клијенте, ажурирање услова услуге не би ли увели обавезу да неће дискриминисати на основу вере или политике, и учествовање у анкети како би се проценило колико политика банке утиче на грађанске слободе њених клијената.

Најџел Фараж жртва "дебанкинга" у Уједињеном Краљевству

Велику Британију је тресао велики скандал на исту тему када је кроз случај острвског политичара Најџела Фаража откривено да се може остати без банковног рачуна због појединих ставова, изјава, али и сусрета са српским тенисером Новаком Ђоковићем.

Закони који омогућавају банкама да затворе рачуне клијентима због њихових политичких ставова постоје и у Европској унији.

Поменуте мере у британском закону у складу су с бриселским одредбама које налажу финансијским институцијама да проверавају јавне личности и делају према њиховим политичким опредељењима, што се на Острву тумачи као ограничавање слободе говора.

Правила покривају политичаре, дипломате, генерале, чак и чланове краљевске породице и често се односе не само на чешљање њихових финансијских послова већ и на чланове шире фамилије. Банке их наводно појачано контролишу не би ли се увериле да нису умешани у прање новца, изнуђивање или корупцију.

image
VV inauguration
banner