Свет

Амбасадор РФ у Данској: Русија не прихвата границе које су САД произвољно изабрале на Арктику

Морско дно је међународно подручје које је проглашено заједничким наслеђем човечанства, а да су САД својим арбитрарним деловањем одузеле значајна подручја од глобалне заједнице, упозорава Барбин
Амбасадор РФ у Данској: Русија не прихвата границе које су САД произвољно изабрале на АрктикуGetty © Myung J. Chun/Los Angeles Times

Одлука Сједињених Америчких Држава да без консултације са Комисијом за границе епиконтиненталног појаса успостави спољне границе од преко 200 наутичких миља у седам области светских океана, укључујући Арктик, јесте кршење Конвенције УН о праву мора из 1982, упозорава је руски амбасадор у Данској Владимир Барбин.

"Русија не може да прихвати овакав приступ међународном праву и не признаје спољне границе које су Сједињене Државе произвољно одредиле", каже Барбин.

Напомиње да је морско дно међународно подручје које је проглашено заједничким наслеђем човечанства, а да су САД својим арбитрарним деловањем одузеле значајна подручја од глобалне заједнице и ограничиле право другим државама на приступ ресурсима.

Подсећа да је Русија 18. марта ове године на заседању Међународне управе за морско дно позвала САД да ратификују конвенцију и примене норме садржане у њој, како у погледу права тако и у погледу обавеза.

"Русија инсистира на потреби да се одржи јединствен приступ за све државе и да се избегавају изузеци. Ако се међународна заједница не супротстави произвољним мерама, то ће значити одобравање америчког модела понашања", упозорава Барбин.

Указује на то да ће се створити преседан да друге државе заобиђу Комисију о границама епиконтиненталног појаса, а појавиће се и додатни ризици и изазови стабилности на Арктику.

"Биће угрожени споразуми арктичких приобалних држава из декларације из 2008. о усклађивању са постојећим правним оквиром", каже руски амбасадор.

image
VV inauguration
banner