Свет

САД желе да санкционишу израелски батаљон: Ко су припадници Нецах Јехуде

Познат и као 97. батаљон пешадијске бригаде Кфир, сачињен је од ултраортодоксних Јевреја. Та јединица је формирана 1999. године, како би се омогућило религиозним регрутима да служе у војсци
САД желе да санкционишу израелски батаљон: Ко су припадници Нецах ЈехудеGetty © Lior Mizrahi

Најаве да би САД могле да уведу санкције против израелског батаљона Нецах Јехуда због наводних кршења људских права наишле су на оштре критике у Тел Авиву, што би могао да буде случај без преседана у америчко-израелским односима.

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху је тај предлог назвао "врхунцем апсурда и моралног дна", док се израелске трупе боре против Хамаса у Гази. Он је обећао да ће се против те одлуке борити "свим силама".

Његови коментари дошли су након што је амерички државни секретар Ентони Блинкен рекао да је "донео одлуке" о могућем ограничењу војне помоћи Израелу због наводног кршења људских права, у складу са тзв. Лихијевим законима, наводи "Вашингтон пост".

Најмање 34.151 особа је погинула у Гази од почетка израелских напада на ту енклаву, који су одговор на напад Хамаса на југ Израела 7. октобра, током ког је погинуло око 1.200 људи.

Како је формиран батаљона Нецах Јехуда

Батаљон Нецах Јехуда, познат и као 97. батаљон пешадијске бригаде Кфир, сачињен је од ултраортодоксних Јевреја.

Та јединица је формирана 1999. године, како би се омогућило религиозним регрутима да служе у војсци. Њима се излази у сусрет тако што имају посебно време одвојено за молитву и учење, а ограничене су им интеракције са женама.

Батаљон углавном оперише на Западној обали, у околини Рамале и Џенина, али је од почета актуелног рата учествовао и у борбама у Појасу Газе.

Према писању израелских медија, та јединица се и раније нашла на удару критика због наводног кршења права Палестинаца. Командант те јединице је разрешен 2022. године након смрти седамдесетосмогодишњег Омара Асада, Палестинца са америчким држављанством који је убијен на контролном пункту на Западној обали.

Асад је наводно добио срчани удар након што су га израелски тукли и мучили, објавила је израелска војска. У ИДФ-у су додали да је његова смрт последица "моралног неуспеха и лошег доношења одлука" од стране војника који су га привели.

Израелци тврде да тај батаљон учествује у актуелним борбама у Гази, као и да оперишу у складу са међународним правом.

Шта знамо о санкцијама

Амерички портал "Аксиос" је објавио да је ће Блинкен ускоро објавити укидање америчке помоћи за батаљон Нецах Јехуда због наводног кршења људских права на Западној обали.

Санкције би највероватније биле уведене у сладу са тзв. Лихијевим законима, који забрањују америчкој влади да шаље војну помоћ јединицама за које постоје "кредибилни наводи" да крше људска права.

Реч је о законима који су донети крајем деведесетих година и који су названи по свом аутору, некадашњем сенатору Патрику Лихију. САД дефинишу мучење, вансудска убиства, нестанке и силовање као примере "грубих прекршаја", наводи "Вашингтон пост".

Лихијеви закони укључују изузетке који дозвољава да се финансирање настави ако државни секретар САД утврди да влада дотичне земље предузима ефикасне кораке да приведе одговорне припаднике јединице безбедносних снага пред лице правде.

Ти закони су у прошлости коришћени против полицијских и војних јединица у земљама попут Колумбије, Мексика и Камбоџе. Међутим, они се ретко користе против блиских америчких савезника, што илуструје заоштравање односа између Вашингтона и Тел Авива током шестомесечног рата у Гази.

Израел је и даље један од највећих прималаца америчке војне помоћи, са око 3,8 милијарди долара годишње безбедносне помоћи.

Блинкен је у петак назвао Лихијеве законе назвао "веома важним".

image
VV inauguration
banner