Свет

И то се догађа: Америка уводи санкције израелској војној јединици?

Најављене санкције би забраниле батаљону и његовим припадницима да примају било какву америчку војну помоћ или обуку
И то се догађа: Америка уводи санкције израелској војној јединици?© Photo by Mostafa Alkharouf/Anadolu via Getty Images

Израелска влада позвала је у недељу Бајденову администрацију јавно и приватно да преиспита своју очекивану одлуку да уведе санкције батаљону Израелских одбрамбених снага (ИДФ) "Неца Јехуда" због наводних кршења људских права на окупираној Западној обали.

Израелски званичници рекли су "Аксиосу" да су веома забринути да би ова одлука могла да доведе до додатних санкција другим јединицама ИДФ.

Најављене санкције би забраниле батаљону и његовим припадницима да примају било какву америчку војну помоћ или обуку, рекли су извори, сазнао је "Аксиос".

Извештај о планираним санкцијама изненадио је израелског премијера Бенјамина Нетанјахуа, чланове његовог ратног кабинета и више руководство ИДФ, навели су неименовани званичници за амерички портал.

Министар одбране Израела Јоав Галант одржао је хитан састанак са високим званичницима ИДФ у вези са тим питањем у недељу, рекао је један од његових помоћника.

"Галант је упутио одбрамбени естаблишмент да делује на свим нивоима како би америчкој влади јасно ставио до знања важност подршке операцијама ИДФ, које се спроводе у складу са међународним правом", саопштило је министарство одбране.

Галант је саопштио да очекује да ће Бајденова администрација променити своју одлуку.

"Оштећивање једног батаљона је штета за цео ИДФ – то није начин да се опходите према партнерима и пријатељима", навео је Галан у саопштењу и додао да очекује да ће Бајденова администрација променити своју одлуку.

Нетанјаху је у изјави у недељу рекао да ће снажно бранити ИДФ и своје војнике.

"Ако неко мисли да може да уведе санкције јединици ИДФ – борићу се против тога свим својим моћима", рекао је он.

image
VV inauguration
banner