Свет

САД: Пакет војне помоћи вредан милијарду долара за Украјину и пре одлуке Сената

У Сенату данас почиње расправа о четири законска предлога усвојена у доњем дому Конгреса
САД: Пакет војне помоћи вредан милијарду долара за Украјину и пре одлуке Сената© Photo by Andrew Harnik/Getty Images

Сједињене Америчке Државе припремају се да у најкраћем року пошаљу војну помоћ Украјини у вредности од милијарду долара у оквиру пакета помоћи о којем је данас почела расправа у Сенату, потврдили су за Ројтерс неименовани извори.

Претходно је двостраначка већина у Представничком дому америчког Конгреса у суботу усвојила нацрт закона којим се Украјини, Израелу и америчким савезницима у региону Индопацифика додељују додатна новчана средства у износу од укупно 95 милијарди долара, од тога 61 милијарда је намењена Украјини, пренео је раније Ројтерс.

Пакет војне помоћи за Украјину обухвата возила, муницију за ПВО системе "стингер", додатну муницију за артиљеријске ракетне системе ХИМАРС, артиљеријску муницију калибра 155 милиметара, муницију за противтенковске ручне ракетне системе "џавелин" и ТОW и друго оружје које може одмах да се користи на ратишту, навели су званичници који су за Ројтерс говорили под условом анонимности.

Очекује се да помоћ за Украјину, али и Израел и Тајван буде лако усвојена у америчком Сенату, након што је Представнички дом после вишемесечног одлагања одобрио овај нацрт закона.

У Сенату данас почиње расправа о четири законска предлога усвојена у доњем дому Конгреса.

Један предвиђа да се издвоји 61 милијарда долара за Украјину, други издвајање од 26 милијарди долара за Израел, трећим се обезбеђује 8,12 милијарди за "супротстављање комунистичкој Кини" у Индопацифичком региону, а четврти обухвата забрану апликације ТикТок, пребацивање замрзнуте руске имовине Украјини и нове санкције Ирану, пренео је "Глас Америке".

Председник САД Џозеф Бајден рекао је у понедељак током разговора са украјинским председником Владимиром Зеленским да ће САД послати Украјини преко потребне ПВО системе чим Сенат одобри закон.

Након разговора са Бајденом Зеленски је на свом Икс налогу објавио да га је председник САД уверавао да ће у пакет војне помоћи бити укључено и далекометно артиљеријско наоружање.

image
VV inauguration
banner