Свет

Макрон: Европа може да умре

Макрон је напоменуо и да је битка за изградњу јаке Европе далеко од добијене и да постоји ризик да заостане за глобалним ривалима у предстојећој деценији
Макрон: Европа може да умре© Tanjug/AP Photo/Omar Havana

Европска унија ће се у наредним годинама суочити са великим ризицима да буде ослабљена, а Европа би могла да пропадне, изјавио је француски председник Емануел Макрон.

"Велики су ризици да би Европа могла да буде ослабљена, чак потиснута у наредним годинама. Морамо бити потпуно свесни: Европа је смртна и може умрети", рекао је Макрон у говору на Сорбони, који је преношен на званичном налогу председника на Иксу.

Он је додао да су "ризици од осиромашења по Европу високи", те да је Европској унији потребна нова стратегија раста и развоја, подсетивши да је неопходно да остане стратешки и технолошки независна.

Макрон је напоменуо и да је битка за изградњу јаке Европе далеко од освојене и да постоји ризик да заостане за глобалним ривалима у предстојећој деценији, пренео је Ројтерс.

Европа се, оценио је Макрон, налази на преломној тачки и мора да учини више да би се такмичила са убрзаним наоружавањем њених глобалних ривала.

Француски лидер је напоменуо да модел економског раста ЕУ мора да се промени јер тренутни није одржив, као и да ЕУ заостаје у глобалном контексту у којем се принципи слободне трговине доводе у питање.

Он је додао да је Брегзит био "експлозија чији негативни ефекти значе да данас нико не сме да се усуди да предложи излазак из Европе".

Основати европску војну академију

Макрон је указао да ЕУ мора да ојача домаћу војну индустрију, да оснује европску војну академију како би обучавала европске војнике, да ојача своје капацитете за сајбер сигурност, али и да обнови одбрамбену повезаност са Великом Британијом.

"Један од проблема који ми Европљани имамо је што смо подељени када је реч о одбрамбеној индустрији. Наша подељеност је слабост коју смо искусили током рата у Украјини", навео је Макрон и додао да је немогуће да се изгради "европски суверенитет и аутономија" без јаке војне индустрије.

"ЕУ мора да оформи снаге од 5.000 војника за брзу акцију до 2025. године", рекао је Макрон.

Истакао јер да Европа мора да буде у стању да покаже да није вазал Вашингтона. 

Према његовим речима, Европа мора да има способност да преговара са свим земљама "не само о економским темама, већ и о питањима стратешког партнерства". 

image
VV inauguration
banner