Свет

Шеф британске војске: Нема везе што је Русија јача и боља, Украјина ће преобликовати сукоб

Адмирал Тони Радакин, начелник Штаба одбране Уједињеног Краљевства уверен је да ће западна војна помоћ некако користити Кијеву
Шеф британске војске: Нема везе што је Русија јача и боља, Украјина ће преобликовати сукобGetty © Anadolu / Contributor

Украјина је спремна да појача нападе пројектилима дугог домета унутар Русије јер ће прилив западне војне помоћи омогућити Кијеву да обликује сукоб "на много јачи начин", сматра шеф британске војске.

Адмирал сер Тони Радакин, начелник Штаба одбране Уједињеног Краљевства је у интервјуу за "Фајненшел тајмс" признао да ће Украјина тешко одбити руске снаге које напредују, али је уверен да ће дугорочно, ситуација ићи у корист Кијева.

Према његовим речима, постоје "трендови" који указују да ствари иду у корист Украјине као што су нови пакети војне помоћи из САД и Европе (на које се чекало месецима), украјински удари пројектилима дугог домета (иако су, по његовом признању, руски ефикаснији) и "потпуни неуспех" Москве да угуши украјински извоз житарица преко Црног мора.

Радакин је поручио да би људи требало да престану "да славе Русију" и верују "да је она у предности" и да то што у последњих шест месеци московске снаге напредују нема никакве везе.

Сада, рекао је он, када су Украјинци добили пројектиле дугог домета, Кијев ће моћи да напада дубље у руску територију и прекорене сукоб у своју корист.

То што је чак је и Украјина оценила да ће нови круг подршке помоћи само да се стабилизује све лошији положај није поколебало адмирала који сматра (али не објашњава како) да ће догодине Украјина "обликовати борбе на много јачи начин него раније".

image
VV inauguration
banner