Свет

Лондон пребацује индустрију у ратни режим: Обећао Кијеву пакет војне помоћи од 617 милиона долара

"Поставићемо британску одбрамбену индустрију на ратне ноге", рекао је председник Владе Велике Британије
Лондон пребацује индустрију у ратни режим: Обећао Кијеву пакет војне помоћи од 617 милиона долара© Henry Nicholls - WPA Pool/Getty Images)

Британски премијер Риши Сунак најавио је прелазак одбрамбене индустрије на ратни режим, преноси "РИА Новости" позивајући се на пољски портал "Интериа".

"Британска одбрамбена индустрија прелази у ратни режим. Једна од централних лекција рата у Украјини је да су нам потребне дубље залихе муниције да индустрија буде у стању да је брже производи", рекао је он на брифингу у штабу 1. варшавске оклопне бригаде.

Он је претходно упозорио на повећане претње за безбедност у свету и додао да Британија не прецењује опасност.

"Нисмо на ивици рата, нити га прижељкујемо", тврди Сунак.

Председник Владе Велике Британије је такође напоменуо да ће Украјини бити пружена војна помоћ, у најмању руку у истој мери као до сада, све док је то потребно.

Раније у уторак, Сунак је потврдио да ће Лондон обезбедити кијевском режиму свој највећи пакет помоћи до сада, вредан 500 милиона фунти (више од 617 милиона долара), као и 400 возила и хиљаде оружја, укључујући крстареће ракете дугог домета "сторм шедоу".

Осим тога, у марту се британски министар спољних послова Дејвид Камерон изјаснио против иницијативе за мировне преговоре.

Према његовим речима, ако, уз снабдевање Оружаних снага Украјине, подрже и преговоре за решавање сукоба, онда "ни једно ни друго неће успети".

Шеф дипломатије је описао два могућа сценарија, први у којем Украјина успева да гурне Русију у страну што би са његове тачке гледишта, учинило да Запад може да се радује светлијој будућности са јачим НАТО-ом. У супротном, Европу и цео свет чека велика неизвесност, оценио је Камерон.

Владимир Путин је у интервјуу америчком новинару Такеру Карлсону детаљно објаснио да Москва неће напасти чланице Северноатлантске алијансе, јер то нема смисла.

Путин је такође нагласио да западни политичари редовно застрашују своје грађане руском претњом како би скренули пажњу са унутрашњих проблема.

Сада су, како је истакао шеф руске државе, западне земље почеле да схватају да је стратешки пораз Русије у сукобу са Украјином немогућ, па треба да размисле о даљим корацима.

Москва је спремна за дијалог, додао је председник Руске Федерације.

image
VV inauguration
banner