Свет

Суоснивач "Гугла" о "воук" моделу вештачке интелигенције: Нисмо га довољно тестирали

"Гемини" је постао предмет многих критика због екстремне расне пристрасности при генерисању слика, пошто би руске цареве, француске краљеве, па чак и СС војнике приказивао као црнце, азијце или Индијце, док би одбијао да генерише слике белих породица
Суоснивач "Гугла" о "воук" моделу вештачке интелигенције: Нисмо га довољно тестиралиGetty © Ismail Aslandag/Anadolu via Getty Images

Суоснивач "Гугла" руског порекла Сергеј Брин изјавио је да модел вештачке интелигенције (ВИ) ове компаније није адекватно тестиран пре пуштања у промет, након бурне реакције јавности на "воук" ставове овог модела, коју су неки поистоветили са "расизмом".

На друштвеним мрежама појавио се видео запис наводно снимљен на "Гемини 1.5 хакатону" у Калифорнији, на којем Брин, и даље највећи индивидуални акционар "Гуглове" матичне компаније, одговара на захтев за коментар о очитим политичким пристрасностима овог ВИ модела.

"Нисам очекивао да ћу данас причати о томе", рекао је Брин и додао: "Дефинитивно смо забрљали у домену генерисања слика, и мислим да је то углавном било због недостатка темељног тестирања."

Подсетимо, "Гемини" је постао предмет многих критика због екстремне расне пристрасности при генерисању слика – када би руске цареве, француске краљеве, па чак и СС војнике приказивао као црнце, азијце или Индијце, док би одбијао да генерише слике белих породица – али и при одговарању на поједина питања, када би, примера ради, одбијао да осуди педофилију.

"Гугл" је суспендовао функцију генерисања слика "Геминију" 22. фебруара, позивајући се на "нетачности" у његовим приказима историјских личности и народа. "Гуглова" матична компанија "Алфабед" изгубила је скоро 100 милијарди долара тржишне вредности у року од недељу дана откако је "Гемини" суспендован.

Многи коментатори, попут колумнисте "Њујорк поста" Дагласа Мареја, истакли су да је екстремна "политичка освешћеност" (wokeness) шири проблем у "Гугловој" корпоративној култури, док је Мареј конкретно тврдио да "Гугл" већ годинама уназад фаворизује ЛГБТ и расно мешовите парове у приказивању резултата претрага, чак и када би му се у претрази захтевало да прикаже белу, хетеросексуалну породицу.

"Политичка освешћеност" у "Гуглу" привукла је пажњу коментатора на друштвеним мрежама и у случају видеа Бриновог излагања на "Гемини хакатону", који су истакли да је мушкарац који је поставио питање носио мајицу са илустрацијом нагог женског торза.

image