Свет

Кување жабе: Амерички командант оптужује Кину за постепено дизање притиска у Јужном кинеском мору

Пекинг константно појачава притисак у Индопацифичком региону, каже амерички адмирал
Кување жабе: Амерички командант оптужује Кину за постепено дизање притиска у Јужном кинеском моруGetty © U.S. Navy / Handout

Командант америчких снага у Индо-Пацифику оптужио је Кину да спроводи стратегију "кувања жабе", подижући тензије у региону својим, како је навео, све опаснијим војним активностима.

Адмирал Џон "Лунг" Аквилино рекао је да је током његове три године на месту команданта америчких снага на Индо-Пацифику, Кина повећала свој темпо војног развоја и ускладила своје растуће способности са дестабилизујућим понашањем.

"Постају агресивнији, постају храбрији и све опаснији", рекао је Аквилино за "Фајненшел тајмс".

Према његовим речима, Кина појачава своје "агресивно" понашање кроз стратегију "кувања жабе", односно постепеног подизања температуре како би крајња опасност остала невидљива до самог краја, када је већ прекасно.

"Потребно је стално указивати на лоше понашање Кине које је изван правних међународних норми. И ту причу морају да причају све земље у региону", предложио је Аквилино решење за ову кинеску "стратегију".

Каже и да су се последњих година појачале активности кинеске војске у Тајванском мореузу.

"На делу је кампања притиска која се повећава и не успорава", рекао је Аквилино који сада предаје дужност другом команданту. "Постаје само агресивнија", додао је.

Аквилино је рекао да је забринут због других претњи, укључујући Северну Кореју, и додао да су сарадња Пјонгјанга и Москве, и продубљивање веза између Кине и Русије, "невероватно забрињавајући".

image