Свет

Невидљиви кандидат и видљива корупција: Урсула, изгубљени СМС-ови и посао од 17.000 евра месечно

Као прва актуелна шефица извршне власти ЕУ која се кандидовала за други мандат после Бароза 2009. године, Урсула фон дер Лајен верује да може себи да приушти да прескочи дебате до последњег тренутка
Невидљиви кандидат и видљива корупција: Урсула, изгубљени СМС-ови и посао од 17.000 евра месечно© Tanjug/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

Урсула фон дер Лајен је постала председница Европске комисије у закулисном договору 2019. године без суочавања са европским бирачима. Сада се скоро без кампање кандидује за реизбор.

Бивша немачка министарка одбране (65) изабрана је прошлог месеца без противљења за главног кандидата Европске народне партије (ЕПП) десног центра за изборе за Европски парламент 6-9. јуна, иако не планира да заузме место у законодавном телу ЕУ. Од тада избегава медијска питања колико је то било могуће и одбија да учествује у јавној дебати са другим кандидатима.

Због тога је, пише "Гардијан", добила титулу "невидљивог кандидата".

"Урсула фон дер Лајен тврди да брани европску демократију, али је одбила да се кандидује на изборима за Европски парламент и није успела да разјасни да ли ће учествовати у некој од изборних дебата", рекао је холандски посланик Бас Еикхоут, један од водећих кандидата Зелених.

Њена "стидљивост" је барем делимично последица скандала политичког кронизма који јој заклања пут ка другом "крунисању". Наиме, Фон дер Лајенова је поставила немачког посланика Маркуса Пипера за првог изасланика Европске комисије за мала и средња предузећа, иако је, како се наводи, имао ниже оцене независне комисије за избор од две кандидаткиње за високо плаћену позицију.

Након позива Европског парламента да се поништи контроверзно именовање, Пипер је поднео оставку у понедељак, неколико сати пре него што је требало да преузме посао од 17.000 евра месечно.

Наравно, окривио је француског комесара за унутрашње тржиште Тијерија Бретона, једног од четворице критичара, да је малим предузећима загорчао живот. Док је његов одлазак био покушај да се подвуче црта испод афере, Фон дер Лајенова ће се суочити са мучним питањима о очигледном фаворизовању чим се појави у јавности.

Што се тиче политичких скандала или проклизавања, "Пипергејт" се рангира као прилично мали потрес на Рихтеровој скали.

Покушаји медија да прозову Фон дер Лајенову због размене текстуалних порука са извршним директором фармацеутског гиганта "Фајзер" на врхунцу пандемије ковида, док се ЕУ борила да набави огромне количине вакцина, наишли су на њено одбијање да открије садржај СМС-ова.

Како наводи "Гардијан", ови проблеми нису једини разлог због којег се Фон дер Лајенова углавном крила откако је званично покренула своју кампању раније овог месеца у Атини.

Као прва актуелна шефица извршне власти ЕУ која се кандидовала за други мандат после Жозеа Мануела Бароза 2009. године, она верује да може себи да приушти да прескочи дебате до последњег тренутка. Нарочито зато што проевропска ЕПП удобно води у свим паневропским истраживањима јавног мњења, упркос порасту подршке крајњој десници.

Будући да је њен тим за кампању тек почео да ради, све указује на минималистичку кампању око тема очувања безбедности и просперитета од популиста и екстремиста са обе стране, при чему је Фон дер Лајенова приказана као стабилна рука на европском кормилу у тешким геополитичким морима.

Цинична стратегија кампање је да се максимално искористе предности њене позиције и игноришу ривали. Зашто се појавити да вас нападају љути евроскептици, досадни Зелени или већи левичари пред малом телевизијском и онлајн публиком када можете да скупљате прилике за фотографисање разговарајући о иранском ракетном нападу на Израел са светским лидерима или сечете врпце на инфраструктурним пројектима које финансира ЕУ?

"Она је добра у дебатама, али искрено, зашто ризиковати?", рекао је инсајдер ЕПП.

Најгласније замерке на рачун "невидљивости" Фон дер Лајенове стижу из редова проевропских Зелених и либералних центриста за које се предвиђа да ће изгубити највише места у парламенту.

Али, избори за Европски парламент су чудна звер. Они више личе на 27 националних избора на којима многи виде бесплатну прилику да својим владама дају ударац. Питања у Пољској нису иста као у Шпанији или Холандији.

Упркос напорима током деценија да се створи јединствено европско бирачко тело са паневропским политичким партијама, водећим паневропским кандидатима и паневропским телевизијским дебатама, ови избори ће се односити само на питања ЕУ као што су изградња заједничке одбране, реформа заједничких фискалних правила, нова заједничка миграциона политика ЕУ или чак заједничка борба против климатске кризе.

То је још један разлог зашто Фон дер Лајенова не учествује у дебатама. Није бирачко тело оно које ће одлучити да ли ће она добити други мандат. То је 27 националних лидера који ће се борити око расподеле највиших радних места у ЕУ након избора, а партијске машине у Европском парламенту ће се борити око тога да ли је подрже или одбију, на основу сопствених интереса.

Вођење скривене кампање може бити најбоља шанса Фон дер Лајенове да избегне да увреди било коју од великих звери европске џунгле која ће одредити њену судбину. То је срамота за демократију. Ако се већ кандидовала, не би требало да се крије. Али све док не одлучи да се појави сва блистава и намонтирана за последњу телевизијску дебату, вероватно ће остати углавном ван видокруга, на огромну фрустрацију својих ривала и медија, закључује Пол Тејлор, сардник Европског центра за политику у тексту за "Гардијан".

image