Свет

Канађани негодују: Од таксе, преко кју-ар кода, до слободе кретања

Назван "пес архипелаг", нови намет ће бити обавезан за домаће и међународне путнике који бораве на острвима дуже од 24 сата између 1. маја и 14. октобра
Канађани негодују: Од таксе, преко кју-ар кода, до слободе кретања© Ariel FUCHS/Gamma-Rapho via Getty Images

Десетине хиљада посетилаца који сваке године хрле на Магдален острво у Квебеку, Канада, како би уживали у морским пејзажима уоквиреним литицама и пешчаним плажама, убудуће ће морати да плате одређену суму новца како би добили "пропусницу".

Локална влада 9. априла донела је подзаконске акте којима ће се почев од следећег месеца, одређена пропусница "пес архипелаг" плаћати путем онлајн платформе и уз сертификован кју-ар код, који ће посетиоци добијати путем е-поште, пише "Нешенал пост".

Ако претходно приложе доказ о пребивалишту, становници острва изузети су од новог правила и таксе која је ограничена на 100 долара по породици, односно 30 долара по појединцу.

Мали архипелаг североисточно од острва Принц Едвард уводи накнаду за посетиоце како би прикупили средстава за туристичку инфраструктуру, заштиту животне средине и управљање отпадом.

Названа "пес архипелаг", нова такса ће бити обавезна за домаће и међународне путнике који бораве на острвима дуже од 24 сата између 1. маја и 14. октобра.

Појединци који се не повинују ризиковаће да добију казну од 1.000 долара.

Градоначелник Магдален острва Антонин Валикут рекао је да је накнада неопходна јер туристи оптерећују локалне услуге и постојеће општинске приходе. Острва имају око 13.000 становника, али у туристичкој сезони приме око пет пута више посетилаца, наводи локални туристички одбор.

Многи острвљани и држављани Канаде, забринути су јер сматрају да им наметнута такса нарушава слободу да путују унутар своје земље.

"Мислим да је нечувено тражити од некога да се идентификује како би изашао из свог града", рекла је у среду власница локалног хотела.

Поред тога, острвљани и Квебечани негодују јер ће бити оних који већ плаћају порезе, а сада се очекује да плате коришћење сопствене инфраструктуре.

Бивша градска посланица рекла је да је узнемиравају нова правила, пре свега јер ударају на мобилност грађана.

"Заиста постоји препрека мојој слободи кретања. Први пут у мом животу ми се ово дешава и сматрам да је бесмислено", поручила је она. 

image