Свет

Кинески сателити све напреднији, могу у реалном времену да прате америчке носаче авиона

Због убрзаног развоја осматрачких средстава на сателитима и њиховом комбиновању са све напреднијим хиперсоничним ракетама, којима Кина такође располаже, у стручној јавности на Западу покренута је дебата о судбини носача авиона
Кинески сателити све напреднији, могу у реалном времену да прате америчке носаче авионаGetty © Costfoto/NurPhoto

На интернету су се пре неколико дана појавиле слике сателитских снимака направљених са кинеског сателита "тајинг-4 03" на којима се може видети поморска станица (база) Норфолк, Ратне морнарице САД, а висок квалитет слике указује на све напреднију технологију присутну на извиђачким системима НР Кине.

Тако је "тајинг-4 03", радар са синтетичком блендом (Synthetic Aperture Radar, SAR), успео да сними три носача авиона, два разарача класе "арлај бурк" и још четири неидентификована пловила усидрена у једној од најзначајнијих база морнарице САД, преноси "Нешенл интерест".

Како наводи амерички лист, поред САР радара, овај "приватни" сателит примарно намењен за научна и еколошка истраживања, опремљен је и процесорима са вештачком интелигенцијом (ВИ) за брзо уочавање и идентификацију циљева на мору и аеродромима, као и пренос слике у реалном времену.

Ово, наравно, није први пут да Кина опрема комерцијалне сателите ВИ, чиме их је учинила моћним средством за осматрачке, извиђачке и обавештајне мисије. Тако је Пекинг у априлу 2022. године сателит "џилин-1" опремио процесором са ВИ који омогућава идентификацију малих објеката са стопом тачности од 95 одсто.

Само месец дана касније, појавила се информација да је кинески сателит успешно открио и пратио положај носача авиона "Хари С. Труман" класе "нимиц", током вежбе у близини обале Њујорка, преносећи његове тачне координате Пекингу, у реалном времену.

Због убрзаног развоја осматрачких средстава на сателитима и њиховом комбиновању са све напреднијим хиперсоничним ракетама (којима Кина такође располаже) у стручној јавности на Западу покренута је дебата о судбини носача авиона, које поједини експерти све више означавају као "превазиђене".

Томе у прилог говоре симулације и вежбе кинеске војске на полигону Такламакан у Синђан провинцији, током којих су ракетне снаге употребом хиперсоничног наоружања гађале макете налик америчким носачима авиона.

Иако се класични носачи авиона огромних депласмана и цене не могу тек тако одбацити, чињеница је да ће развој вештачке интелигенције, сателита и хиперсоничног наоружања ограничити њихову употребу на окружење у ком постоје повољни оперативно-тактички услови.

Такође, процењује се да ће пловила ове врсте у будућности бити присутна у нешто другачијој форми.

Тако у САД већ постоји идеја о "муњевитим носачима" - релативно малим носачима који се могу брзо конструисати у већем броју, са капацитетом за смештај 20 борбених авиона, док се као друго решење наводи оспособљавање других бродова за обављање задатака носача. То би се постигло опремањем различитих пловила јефтинијим, потрошним беспилотним летелицама са убојитим или неким другим теретом.

image