Свет

Сијарто: Сукоб у Украјини је тотални промашај Запада

Као резултат санкција ЕУ, инфлација и цене енергената су порасле, а Мађарска је једна од земаља које пате од тих последица, рекао је шеф мађарске дипломатије
Сијарто: Сукоб у Украјини је тотални промашај ЗападаGetty © Horacio Villalobos#Corbis/Corbis

Сукоб у Украјини је потпуни промашај Запада, изјавио је мађарски министар спољних послова Петер Сијарто на састанку са министром рада и социјалне заштите становништва Азербејџана Сахилом Бабајевим, преноси азербејџанска новинска агенција АПА.

"Као резултат санкција ЕУ, инфлација и цене енергената су порасле. Мађарска је једна од земаља које пате од последица свега тога. Повећани су енергетски дугови земље, а инфлација је прошле године порасла са 2 одсто на 27 одсто. Наша влада је радила на томе. Инфлација је сада на контролисаном нивоу – четири одсто и планирамо да је задржимо на том нивоу", казао је Сијарто на десетом састанку заједничке комисије за економску сарадњу влада Азербејџана и Мађарске.

Шеф мађарске дипломатије је раније рекао да да Мађарска неће одобрити издвајање две милијарде евра из Европског фонда за мир државама чланицама ЕУ за испоруку оружја Украјини, све док Кијев не да гаранције да мађарска предузећа неће поново бити уврштена на листу "међународних спонзора рата".

Према његовим речима, осим 500 милиона евра, које Мађарска блокира скоро годину дана, Европска унија жели да исплати земљама чланицама још 1,5 милијарди евра из Европског мировног фонда за оружје Кијеву.

"Став Мађарске је непромењен. Све док не добијемо гаранције да Украјина неће зауставити 'лов на вештице' на мађарска предузећа, нећемо пристати на такав предлог",  казао је Сијарто.

image