Свет

Шта даље? Ускоро истиче Пентагонов уговор о "Старлинк" терминалима за Украјину

Нејасно је да ли ће се уговор о "комуникационој кичми Украјине" бити продужен, каже извор за "Блумберг"
Шта даље? Ускоро истиче Пентагонов уговор о "Старлинк" терминалима за УкрајинуGetty © Rafael Henrique/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Пентагонов уговор о размештању "Старлинк" терминала у Украјини истиче следећег месеца, објавио је "Блумберг", позивајући се на неименованог америчког званичника.

Извор наводи да уговор о технологији за коју многи тврде да има кључну улогу у оквиру војне помоћи коју Вашингтон пружа Кијеву вреди 23 милиона долара. Министарство одбране САД до сада је одбијало да званично открије вредност уговора.

"Блумберг" ту суму назива "минијатурном" у поређењу са "стотинама милиона долара" које је Масков "Спејсикс" добио од САД за лансирање неких од сателита који играју улогу у америчкој националној безбедности.

Маск је у више наврата изражавао нелагоду због употребе "Старлинка" у Украјини, где ова сателитска мрежа омогућава комуникацију украјинској војсци и влади, објавивши прошлог септембра на Иксу да "'Старлинк' треба да буде цивилна мрежа, а не страна у борби".

Масков коментар уследио је убрзо након што је милијардер открио да је осујетио напад на Крим, тако што је онемогућио кијевским снагама да користе "Старлинк" за навођење поморских дронова на руске бродове.

Ово признање изазвало је негодовање у Кијеву, а Михаил Подољак, главни саветник председника Владимира Зеленског, оптужио је Маска да "омогућава зло".

Маск је на оптужбе одговорио рекавши да нема обавезу да се бори за Украјину, као и да не жели да "Спејсикс" буде "експлицитан саучесник у ескалацији сукоба".

Претходно је Маск изјавио да, иако "Старлинк" служи као "комуникацијска кичма Украјине, посебно на првим линијама фронта", његова компанија "неће омогућити ескалацију која може довести до Трећег светског рата". 

image
VV inauguration
banner