Свет

Шеф ЕУ има поклон за Пекинг: Свој ДНК

Шеф Европског савета Шарл Мишел допутоваће данас у Кину где ће разговарати са председником Кине Си Ђинпингом
Шеф ЕУ има поклон за Пекинг: Свој ДНКwww.globallookpress.com © Christoph Soeder/dpa

Када шеф Европског савета Шарл Мишел данас посети Кину, оставиће за собом поклон председнику Си Ђинпингу: брис са својим генетским материјалом.

Према правилима која важе у Пекингу, Мишел ће по доласку у Кину морати да се подвргне тесту на ковид. Немачког канцелара Олафа Шолца који је недавно посетио Пекинг, тестирао је на ковид немачки лекар који је путовао са њим, а не локални.

За разлику од Шолца, Мишел је пристао да Пи-Ци-Ап тест уради лекар из кинеске владе у Пекингу, преноси "Политико".

Ово питање је у центру пажње откако је француски председник Емануел Макрон одбио да дозволи лекарима руског председника Владимира Путина да га тестирају на ковид раније ове године када је посетио Русију. Макрон је, уместо тога, одлучио да седи на другом крају стола дугог четири метра како би омогућио социјално дистанцирање. Агенција Ројтерс пренела је да је Макрон одбио руски тест из страха да би Москва могла да се тако докопа његовог ДНК.

Када је Шолц посетио Русију неколико дана после Макрона, и он је одбио да се подвргне руском тестирању, одлучивши се да му брис узме лекар из немачке амбасаде у Москви.

"Сваки светски лидер који не одбије да да узорак очигледно је дезинформисан", сматра Брајан Мекдоналд, молекуларни генетичар који ради као ДНК експерт у Аустралији. "Посаветовао бих сваког светског лидера који размишља да дозволи страној влади да му узме брис, да то не ради."

Иако је могуће добити узорак ДНК од гостујућег светског лидера из, рецимо, длаке остављене у њиховој хотелској соби или прибора за јело, Мекдоналд каже да је узимање бриса, као код Пи-Си-Ап теста, много ефикасније.

Разлика је у количини и квалитету ДНК, рекао је Мекдоналд. "Са посудом за пиће, можда ћете имати среће и добити довољно, али можда нећете... Коса није баш добар извор – мора бити на одговарајућој фази животног циклуса, да има корен."

Брис, с друге стране, "је начин на који се узимају референтни узорци за форензичке базе података... Имаћете тоне ДНК за профилисање, па чак и генетско секвенцирање из бриса уста или носа", појаснио је он.

Врста информација која би се могла извући из таквог узорка била би предиспозиција за болести које имају генетску компоненту или породичне везе са другима којима су узети узорци.

image