Свет

Русија распоредила додатне трупе у Сирији

Након напада у Истанбулу, Турска запретила копненом инвазијом на Сирију
Русија распоредила додатне трупе у Сиријиwww.globallookpress.com © Anas Alkharboutli

Русија је распоредила додатне трупе у област северне Сирије коју контролишу курдски борци и сиријска влада, због страха од турске копнене инвазије.

Потез Москве, која је савезница Дамаска, уследио је након што је Анкара 20. новембра извела ваздушне нападе на курдске циљеве у Сирији и Ираку. Разлог напада била је експлозија у Истанбулу за коју Турска криви курдске милитанте који су негирали одговорност.

Становници Тал Рифаата који држе Курди, северно од Алепа, потврдили су за АФП да су појачања руских трупа стигла у град и да су руске снаге поставиле блокаде на путевима у оближњем селу, како би га одвојиле од положаја под контролом турских снага и сиријских побуњеника.

Након серије ваздушних напада, Турска је запретила да ће извести копнени упад у северну Сирију, укључујући Тал Рифаат, као и Кобане и Манбиџ даље на истоку.

Кобане и Манбиџ су под контролом Сиријских демократских снага (СДФ), које подржавају САД, а које укључују и курдске Народне заштитне јединице (ИПГ), једну од група које Турска оптужује да стоје иза бомбашког напада у Истанбулу.

Русија појачава своје трупе и у ваздушној бази коју контролише влада у близини Тал Рифаата, саопштила је Сиријска опсерваторија за људска права, организација са седиштем у Великој Британији која прати ситуацију у ратној зони. Они су за АФП оценили да би појачања могла да буду покушај "да се заустави или одложи турска операција".

Снаге предвођене Курдима на северу Сирије позвале су Русију да одврати Турску од покретања копнене офанзиве, рекао је курдски командант у уторак.

Руске трупе су распоређене у неким пограничним областима северне Сирије које контролишу Курди након споразума из 2019. који је имао за циљ да спречи претходне турске претње.

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган рекао је прошле недеље да је Турска одлучнија него икада да обезбеди границу са Сиријом од напада курдских бораца, претећи копненом операцијом "у најповољнијем тренутку".

image
VV inauguration
banner