Свет

Евростат: Расте број младих у ЕУ који живе са родитељима

Проценат младих људи у радном односу који живе са родитељима у Европској унији значајно је порастао последњих неколико година
Евростат: Расте број младих у ЕУ који живе са родитељима© Artur Widak/Anadolu via Getty Images

Проценат младих људи у радном односу који живе са родитељима у ЕУ значајно је порастао последњих неколико година, наводи се у извештају Евростата.

Увидом у ове податке, "Гардијан" констатује да Ирска усред хроничне стамбене кризе надмашује друге нације по том питању.

Подаци откривају да је широм ЕУ удео запослених од 25. до 34. године, који живе у родитељском дому, у просеку порастао са 24 на 27 одсто између 2017. и 2022. године.

У Ирској су се кирије удвостручиле од 2013. године, па је проценат младих који раде а живе под родитељским кровом, са 27 скочио на невероватних 40 одсто. Бројеви су се односили и на оне који раде пуно и делимично радно време.

Остале земље које су забележиле пораст у последњих пет година истраживања су Португал, где је тај удео порастао са 41 на 52 одсто, и Шпанија са 35 на 42 одсто.

У Француској је порастао са 10 на 12 одсто, док је Италија забележила раст са 41 на 48 одсто, а Хрватска са 58 на 65 одсто.

Финансијски притисак највише су пријавили млади људи у Бугарској и Грчкој, за разлику од Луксембурга и Холандије.

ЕУ агенција "Еурофонд" објавила је опсежан извештај у којем су наведени изазови са којима се суочавају млади људи у ЕУ, укључујући становање, кризу трошкова живота, менталног здравља и несигурности при запошљавању. Додаје се да би половина младих људи који живе са родитељима желели да се иселе у року од годину дана, али на то се активно припрема само 28 одсто испитаних.

Растући трошкови становања широм Еврозоне, за једну деценију, између 2010. и 2022. године, порасли су за 47 одсто, наводи се у извештају Евростата за 2023. годину.

image