Свет

Пси, ајкуле, раже и рибе: Каквим све роботима располаже Кина

Кина важи за једног од светских лидера када је у питању развој роботизованих платформи
Пси, ајкуле, раже и рибе: Каквим све роботима располаже КинаGetty © Justin Sullivan

Током заједничке војне вежбе Кине и Камбоџе, "Златни змај 2024", кинеске оружане снаге су употребиле псе роботе и тиме показале висок ниво софистицираности кинеске опреме, која ће довести до побољшања борбене ефикасности и смањити људске жртве. 

У питању је роботизовани систем, тежак 15 килограма, опремљен најсавременијим сензорима, батеријом и напајањем које омогућава рад у трајању од два до четири часа. Робот пас може ходати напред, назад, скакати, чучати и аутономно организовати руте кретања како би избегао препреке и пришао циљу у кратком временском року.

"Може да замени наше (људске) саборце, да врши извиђање и нападе. Постао је нови члан у нашим операцијама у урбаним условима", рекао је Чен Веј, припадник кинеских снага које учествују у вежбама.

Међутим, ово није први пут да НР Кина приказује и тестира, роботизоване платформе које по свом изгледу подсећају на одређену врсту животиње. Напротив, Пекинг важи за једног од лидера у свету када је у питању развој бионичких беспосадних система.

Роботи ајкуле и раже

У јулу 2021. године кинеска компанија "Робо си" представила је подводни роботизовани дрон под називом "робо шарк", који, као што му име каже, по свом изгледу подсећа на ајкулу.

Дрон ајкула је дизајниран тако да уместо пропелера за погон користи репно пераје, што му омогућава да се креће готово нечујно. Максимална брзина кретања је шест чворова (око 11 км/ч),а због ниског акустичног одраза смањена је могућност његовог откривања уз помоћ сонара.

Како је тада писао "Глобал тајмс", у питању је робот са великом аутономијом пловидбе и високим степеном покретљивости, који се може користити за извиђање, прикупљање обавештајних података, надзор бојног поља, комуникацију, мисије потраге и спасавања, подводно праћење циљева, хидролошка испитивања, као и противподморничко ратовање.

Ипак, треба нагласити да приликом представљања, "робо шарк" није био опремљен средствима за извођење напада на противничке подморнице, што не значи да то у међувремену није промењено.

Такође, иако се већина подводних дронова углавном испаљује из цеви за лансирање торпеда, за сада нема података о томе како ће се кинески робот ајкула избацивати у море.

Исте године у септембру, група научника са Северозападног политехничког универзитета из Сијана, тестирала је беспосадно подводно половило, које је по свом спољашњем изгледу идентично манта ражи. 

Како су тада навели са поменутог универзитета, у питању је прво пловило такве врсте које је успешно заронило на дубину већу од 1.000 метара на отвореном мору, користећи сопствени погон.

Према доступним подацима, робот ража тежак је око 470 кг, има "распон крила" од три метра и аутономију пловидбе од "неколико недеља". Робот је опремљен савременим сензорима за откривање циљева визуелним и звучним путем.

Изглед манта раже није изабран случајно, будући да су га научници описали као "једног од најефикаснијих пливача у природи", па тако и његов бионички клон, према речима дизајнера, "има високу ефикасност погона, маневарску способност, стабилност, низак утицај на околину, акустични одраз, као и велику носивост".

Бионичка риба

Осим ајкула и ража, кинеске компаније, конкретно "Бојангонгдао" у сарадњи са горепоменутом "Робо си", су развиле и бионичку рибу коју је голим оком готово немогуће разликовати од праве животиње.

Поред тога што личи, БГ-5 (ознака за њихов производ) се и креће као права риба. Ово је постигнуто тако што су дизајнери проучавали природне покрете азијске ароване, како би направили што веродостојнији примерак.

Робот риба је званично направљена у цивилне сврхе, тачније како би се спречила куповина и продаја азијске ароване, иначе најскупље акваријумске рибе на свету која важи за угрожену врсту.

Међутим, јасно је да се уградњом сензора и камера овај робот са батеријом која може радити 6 до 8 сати, од кућног љубимца и експоната за јавне акваријуме, лако може претворити у средство за шпијунирање и извиђање.

Потенцијална војна употреба кинеских робота животиња

Као што је више пута поменуто, сви наведени роботизовани системи ће се користити за извиђачке и мисије прикупљања обавештајних података, наравно када и ако буду уведени у оперативну употребу кинеске војске. 

Осим тога, већи дронови попут "робо шарка" се могу наоружати и употребљавати за нападе на противничке подморнице и бродове. Главни адут подводних дронова у овом сегменту јесте могућност напада у јатима, што доводи до преоптерећења чланова посаде нападнутог пловила и онемогућава његову успешну одбрану.

Што се тиче подводних робота налик животињама уопште, највећа предност лежи управо у њиховом спољашњем изгледу и чињеници да је готово немогуће разликовати их од обичних животиња, бар без употребе одређених опто-електронских средстава.

Са друге стране, главни проблем код оваквих система јесте пренос информација у реалном времену. Наиме, и даље не постоје информације да ли су поменути подводни дронови/роботи опремљени адекватном опремом за пренос видео снимка у реалном времену или је снимак могуће видети тек по повратку у базу.

У сваком случају, све већи број роботизованих платформи и њихова широка примена у обављању различитих задатака ће несумњиво утицати на природу оружаних сукоба у будућности, а томе у прилог сведоче и примери из зоне СВО где обе стране већ увелико користе земаљске, ваздушне и поморске дронове.

image