Русија

Руски "јежићи": Роботи за извиђање, даљинско минирање и ракетне нападе

Новосибирски конструкторски биро планира производњу чак три различите верзије малогабаритне роботизоване платформе
Руски "јежићи": Роботи за извиђање, даљинско минирање и ракетне нападеGetty © Peter Kneffel/picture alliance

Новосибирски конструкторски биро "Спектар" развија малогабаритни роботизовани вишецевни лансер ракета "јежик-рсзо" ("јежић" преводу са руског језика), изјавио је извршни директор поменутог предузећа Андреј Братенков, преноси ТАСС.

"Биро наставља да шири породицу роботизованих платформи 'јежик'. Следећа модификација биће опремљена вишецевним ракетним лансером за дејство кумулативно-фрагментирајућом муницијом тежине 600 грама. Вишецевни ракетни лансер који ће се уградити на 'јежика' биће способан да лансира шест ракета, а муниција ће имати пробојну моћ од 200 мм", изјавио је Братенков и додао:

"Углавном, ово ће се показати као веома издржљиво возило способно да се приближи непријатељском упоришту и уништи га, а користиће се и за уништавање оклопних возила која буду прилазила границама Русије".

Према његовим речима, у плану је да се "мини" лансер користи на малим дометима.

"На отвореним површинама није баш лако видети мало зелено возило које иде ка вама. Тако да је мало вероватно да ће нпр. у ноћним условима, непријатељско упориште бити у стању да одбије напад малогабаритног вишецевног ракетног лансера", додаје Братенков.

Он је нагласио да ће роботизована платформа бити произвођена у две конфигурације.

"Планирамо да покренемо производњу две модификације - гусеничара и точкаша. Обе имају своје предности и мане, због чега покушавамо да пронађемо мешовито решење тако да у питању буде точкаш, али уколико је неопходно да може бити промењено у гусечничара", рекао је извршни директор и додао:

"Биро 'Спектар' је посвећен прављењу модуларних платформи, и унифицираћемо наше производе што је више могуће тако да се управљање дроновима - ваздухопловним и копненим - обавља путем истог управљача, преко компатибилних канала комуникације, како наши војници не би морали да носе гомилу опреме".

Верзија за даљинско минирање и извиђање

"Јежик-рсзо" је трећа верзија ове платформе, а претходно је конструкторски биро "Спектар" најавио производњу верзије за извиђање и даљинско минирање. Прва од њих са ознаком "јежик-р" намењена је за осматрање непријатељских положаја, заслепљивање противника и преусмеравање ватре на себе. Према доступним информацијама ова верзија са носивошћу од пет килограма, већ се користи у зони СВО.

Братенков је изјавио и да су у бироу дошли до закључка да им је за то потребна роботизована платформа којој "превртање неће бити проблем". 

"Возило мора бити направљено тако може да настави да се креће док год постоји веза са њим, без обзира на то да ли је преврнуто због експлозије или нечег другог. Робот ће се кретати у сваком положају и смеру - унапред, уназад, окренут ка горе или доле, није важно - тако да војници могу једноставно да га избаце из свог возила док обављају задатке", рекао је он.

Друга верзија, са ознаком "јежик-м", биће опремљена са системом за даљинско минирање и моћи ће да носи убојита средства укупне тежине 20 кг, због чега се процењује да ће овај "јежић" моћи да лансира две противтенковске мине ТМ-62, чија је појединачна тежина око 10 кг.

image