Русија

Русија роботизујe борбена возила: Почело тестирање "прометеја"

Возило са "прометејом" се може кретати по задатим координатама без учешћа оператера и аутономно одредити најбољу путању, избегавати препреке и обрађивати информације добијене визуелним осматрањем
Русија роботизујe борбена возила: Почело тестирање "прометеја"www.globallookpress.com © MOD Russia

Компанија "Високопрецизни комплекси", подружница "Ростеха", развила је комплекс за роботизовање борбених возила пешадије, оклопних транспортера и тенкова, који ће омогућити даљинско управљање овим возилима чак и током преласка водених површина, преноси ТАСС.

Представници компаније су на Светском одбрамбеном сајму у Ријаду саопштили:

"Програмско-апаратни комплекс (ПАК) 'прометеј' се може уградити на било коју већ постојећу војну платформу, попут БМП-3. ПАК омогућава роботизацију управљачких команди возача и нишанџије, уз истовремено задржавање ергономије, односно стандардних седишта за чланове посаде, због чега се возилом опремљеним 'прометејом' може управљати и даљински и на класичан начин".

Из компаније додају да се комплекс тренутно налази у фази испитивања.

"Роботизовано возило наоружано било каквим борбеним модулом, може се користи за транспорт људства, пружање ватрене подршке и прелазак водених препрека", наводе они.

Развој "прометеја" је први пут најављен током интервјуа директора производње одељка за наоружање, муницију и специјалних хемикалија "Ростеха", Бехана Оздоева за ТАСС. Према његовим речима, уградњом ПАК-а свако возило, точкаш или гусеничар, се претвара у робота.

Управљање се врши даљински и потребно је само мало модификовати постојеће платформе, због чега је и могуће задржавање стандардних места за чланове посаде. Возило са "прометејом" се може кретати по заданим координатама без учешћа оператера и аутономно одредити најбољу путању, избегавати препреке и обрађивати информације добијене визуелним осматрањем.

"Ако укомбинујете "прометеја" са савременим системима управљања ватром, добићете правог терминатора", закључио је Оздоев.

image