Свет

Ројтерс: Немачка ради на стратегији одвајања од Кине

Немачке власти наводно раде на стратегији која би требало да смањи зависност земље од свог највећег трговинског партнера - Кине
Ројтерс: Немачка ради на стратегији одвајања од Кинеwww.globallookpress.com © Kay Nietfeld/dpa

Немачко министарство економије наводно је саставило стратегију којим се уређује пословање компанија са Кином и "ауторитарним државама", пише Ројтерс позивајући се на документ у који је имао увид.

На основу такозваних "Интерних смерница о Кини", немачке компаније које сарађују са кинеским требало би да не користе њихове компоненте, поделе са властима детаље о свом пословању и подвргну се редовним тестирањима на стрес.

Западни медији пренели су раније да Немачка разматра мере и начине да смањи зависност од азијске суперсиле. Кина је, наиме, 2016. постала главни трговински партнер Берлина, подсећа "Еурактив".

Документ на 104 странице, који је датиран на 24. новембар, наводно ће бити укључен у ширу кинеску стратегију владе коју Берлин намерава да објави следеће године.

Берлин би требало да размотри проверу одлазних немачких инвестиција у кинеске компаније ако оне послују у секторима који су релевантни за безбедност или ако су осумњичени за кршење људских права, наводи се у документу и додаје да би немачко финансирање развоја Кине требало да буде угашено до следеће године, а политичка подршка високих званичника тамошњим пројектима доведена у питање.

Ројтерс наводи да циљ сменица није да се Немачка одвоји од свог највећег трговинског партнера, али је руска специјална војна операција у Украјини показала "високе ризике блиских економских односа са аутократским државама које траже алтернативни светски поредак."

"Значај Кине као извозног тржишта за многе немачке индустријске секторе, као и критичне зависности у одређеним ... областима, могли би да учине Немачку рањивом на уцене и ограничавају њен политички капацитет да делује", пише наводно у документу који је први објавио портал "Пионир".

Немачке компаније би требало да добију више помоћи да диверсификују своју трговину, на пример, путем државних извозних кредита за друга тржишта, наводи се у смерницама и додаје да би и Европска унија требало да размотри искључење компанија из трећих земаља на тендере за посебно важне пројекте попут сектора полупроводника.

Развој Кине је у документу описан као веома проблематичан, а доказ тога је "проруски став Пекинга" према ситуацији у Украјини.

У документу наводно стоји и да је 2027. година више пута спомињана као година када би Кина могла да изврши инвазију на Тајван.

Министарство економије предводи Роберт Хабек из странке Зелених који већ дуго упозоравају на ризике претераног ослањања на Кину. Документ још морају да одобре друге странке у коалицији, укључујући социјалдемократе канцелара Олафа Шолца.

Немачка влада је већ дуже време на удару критика Брисела и Вашингтона због своје блиске сарадње са Пекингом, а сам Шолц нашао се на удару због посете кинеском лидеру Сију Ђинпингу.

image
VV inauguration
banner