Свет

Министарка спољних послова Јужне Африке: Заустављање сукоба у Гази "тест за човечанство"

Израелу се не сме дозволити да се извуче са убиством великих размера које је извршио, каже Наледи Пандор
Министарка спољних послова Јужне Африке: Заустављање сукоба у Гази "тест за човечанство"© Tanjug/AP Photo/Abdel Kareem Hana

Сукоб између палестинске групе Хамас и Израела постао је прави "тест за човечанство" и мора бити заустављен заједничким међународним напорима, рекла је за РТ интернешенел министарка спољних послова Јужне Африке Наледи Пандор.

Говорећи на маргинама министарског састанка БРИКС+ у Нижњем Новгороду у Русији, Пандор је нагласила да ниједна земља "не би требало да крши међународно право на начин на који то чини Израел" и да Западни Јерусалим мора бити заустављен.

"Не можете да имате убиства тако великих размера, а да вам свет једноставно дозволи да се извучете. Зато верујем да је ово тест за све нас као човечанство да устанемо и заиста се боримо против таквог злостављања људских бића", објаснила је она.

Пандор се позвала на недавне одлуке Међународног суда правде (МСП) да Израел мора одмах да заустави своју војну операцију у јужном појасу Газе и учини све да спречи геноцид у енклави.

Израелске власти су, међутим, одбиле да спроведу привремену наредбу Међународног суда правде, која је проистекла из случаја који је покренула Јужна Африка крајем прошле године, оптужујући израелску владу да је починила геноцид у Гази.

"Што се тиче МСП-а, верујемо да је суд у привременим мерама јасно указао да оно што треба да се постигне јесте прекид непријатељстава, трајни прекид ватре и да би у случају сукоба, народ Палестине требало да има приступ хуманитарној помоћи и да њихова права не треба злоупотребљавати", објаснила је Пандор.

Суд је такође био "веома јасан" у вези са ширим одговорностима Израела као окупационе силе на палестинским територијама, приметила је дипломата.

"Често, када разговарамо о томе шта се дешава палестинском народу, не говоримо о Израелу као о окупаторској сили, што он и јесте, а његове одговорности као окупатора које су добро наведене у Повељи Уједињених нација, се занемарују и не поштују", рекла је Пандор.

image